Praizveden „Bunjevački Put križa“

Objavljeno: 04.05.2012. Pregleda: 39

put kriza 006-mMolitveni tekst „Bunjevački Put križa" čiji je autor Tomislav Žigmanov praizveden je na Veliku srijedu, 4. travnja 2012. godine, u subotičkoj crkvi svetoga Roka. Pridržavajući se stroge forme i teoloških sastavnica Puta križa, Žigmanov je unosom etnografskih, krajolikih i povijesnih sadržaja bunjevačkih Hrvata sačinio djelo jedinstvena sadržaja.

„Budući da je ova pobožnost veoma popularna, u sadržaju se veoma razlikuje od mjesta do mjesta. Kroz povijest je poznat relativno veliki broj sadržaja Putova križa, tj. samih molitava. U jednom trenutku mi se rodila ideja kako bi se moglo pozabaviti i Putem križa koji bi imao i jednu našu lokalnu sliku", kaže autor.

put kriza 011-m„Bunjevački Put križa" je pisan na ikavici, narodnom govoru bunjevačkih Hrvata.

„Trebalo je konzultirati veći broj postojećih križnih putova i starih molitvenika kako bi se vidjelo na koji način su, u ono vrijeme, biskupi Ivan Antunović, Lajčo Budanović ili Blaško Rajić, u jezičnom i sadržajnom smislu pokušali oblikovati jednu teološku naraciju. Na tome, i tragu svakodnevnog bunjevačkog govora, uobličio sam u jezičnom smislu ovu izvedbu Puta križa", kaže Žigmanov.

„Bunjevački Put križa" čitali su Lazar i Slavica Cvijin, Lazo Jaramazović, Đula Milodanović, Zoltán Baka, Marija Dulić, Nikola Bašić, Marija Jaramazović, Silvester Bašić i Željka Zelić. Između postaja pjevao je Zbor župe sv. Roka.

 

put kriza 016-m

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros i Petar Gaković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima