Predavanje o Strossmayeru u okviru serijala „Ponos naših ulica“

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 34

Strossmayerova PetrovaradinHrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Jelačić“ organiziralo je 9. lipnja 2013. godine prvo multimedijalno predavanje u okviru serijala „Ponos naših ulica“, koje je bilo posvećeno životu i djelu znamenitog đakovačko-srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Cilj serijala jest da članovi društva, ali i građanstvo Petrovaradina, upoznavanjem života i djela velikana po kojima pojedine petrovaradinske ulice nose nazive, bolje upoznaju prošlost grada u kojem žive.

Dio predavanja bio je posvećen životu i djelovanju znamenitog biskupa Josipa J. Strossmayera, o kojem je govorio magistar povijesnih znanosti i kustos povjesničar Damir Stanojević, a koji je osvijetlio biskupa kao političkog aktera i neumornog borca za jednakopravnost hrvatskog naroda s ugarskim, uz kritičko sagledavanje rezultata te borbe, i koji je svoju vjeru u potpunosti polagao u ostvarenje željenog ujedinjenja zapadnih i pravoslavnih kršćana. Spomenuta su i njegova kapitalna djela, poput izgradnje monumentalne đakovačke prvostolnice i sjemeništa. Istaknut je i veliki dug koji južnoslavenski narodi, a napose hrvatski, imaju prema Strossmayeru kao osnivaču Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, značajnom pučkom dobrotvoru.

Predavanje jelacicO povijesti ulice koja se nosi ime spomenutog velikana govorio je Davor Martinčić, vrijedni izučavatelj petrovaradinske prošlosti i voditelj povijesno-istraživačke sekcije u HKPD-u „Jelačić“. Zanimljivo je bilo čuti kako je crkva svetoga Jurja, impozantna građevina koja svjedoči o više od tri stoljeća dugoj baroknoj povijesti najstarijeg dijela Petrovaradina, bila prva građevina podignuta u Strossmayerovoj ulici, tada Crkvenoj ulici. Slušatelji su upoznali i druge objekte koji danas u njoj postoje, kroz opise predavača o njihovom prijašnjem izgledu i namjeni.

Crkva SvJurajPetrovaradinMožda najinteresantniji podatak kojim se „opravdava“ današnji naziv ulice jest da je Strossmayer od 1838. do 1840. god. bio u službi župnog kapelana u spomenutoj crkvi i župi sv. Jurja. Uspomenu na njega Petrovaradin je čuvao i čuvat će imenom ove ulice, koja na sreću ni u različitim političkim preuređenjima nije doživjela promjenu.

U predahu predavanja vrsni je tenor pjevačke sekcije društva „Jelačić“ Slavoljub Kocić otpjevao Okrugićevu skladbu „Domovino, slatko milovanje“.

Tekst: Petar Pifat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima