Predstavljanje HKC-a „Bunjevačko kolo” u HMI-ju i u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska”

Objavljeno: 28.11.2019. Pregleda: 27

hkcProteklog vikenda Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo predstavio se na nekoliko destinacija u Hrvatskoj. 
Prvo u nizu bilo je predstavljanje u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, gdje je o povijesti i radu Centra govorio predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin, te su održane radionice vezane za bunjevačku tradicijsku baštinu.
Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca, koje je Cvijinu uručila voditeljica Odjela za kulturu mr. sc. Snježana Jurišić.

 

Radionice u HMI-ju 

Bunjevačka nošnja gdje god da se pojavi privlači osobitu pozornost i divljenje, te je tako bilo i 8. studenoga kada su mladi obučeni u različite stilove odijevanja predstavili svoju nošnju okupljenim ljubiteljima tradicije. Reviju nošnje, te radionicu oblačenja bunjevačke nošnje i ženskih oglavlja predvodile su Jelena Lipozenčić i Dajana Šimić, koje su prikazale cijeli postupak oblačenja i skrenule pozornost na greške koje se najčešće događaju prilikom oblačenja, ali i kod odabira nošnje. Također, osobit dojam je na okupljene ostavilo povezivanje marame na „dva kraja” i svilene kapice, koje zahtijeva posebno znanje i vještinu, čega je danas sve manje. 
Treću radionicu, koja se bavila bunjevačkim igrama vodio je član UO HKC-a Bunjevačko kolo i nekadašnji voditelj folklora Denis Lipozenčić, koji je okupljenima pokazao osnovne korake za šest bunjevačkih igara. Kako bi najbolje shvatili korake, zainteresirani su i zaigrali s folklorašima Centra i tako uvidjeli kako su za bunjevačke igre, osobito za muške korake, potrebni znanje i vještina, ali i određena doza opuštenosti. 
Sve ono što je prikazano samo je mali dio tradicijske baštine, koja će sigurno i u budućnosti imati svoju publiku u Zagrebu. 
Dvosatno predstavljanje i radionice direktno su prenošene i putem stranice HMI-ja na facebooku, te su tako bile omogućene širem auditoriju. 
HMI u sklopu svojeg programa organizira i projekte za jačanje a-Mreže i predstavljanje hrvatskih nacionlanih manjina u 12 europskih država. Po riječima voditelja projekta Denisa Lipozenčića, još jedan bitan povod susreta je zlatni jubilej koji u siječnju naredne godine očekuje Centar. 
»U dogovoru s HMI predstavljanje smo ostavili pred sam kraj godine, kako bismo bili što bliže jubileju. Ujedno smo željeli prikazati ono što je naše: nošnju i ples. Prikazati drugima kako se pravilno oblači bunjevačka nošnja i kako se igraju pojedine bunjevačke igre«, kaže Lipozenčić.

„Cilj ovoga projekta je i osnažiti vezu s domovinom i s drugim istorodnim hrvatskim udrugama i društvima, te razvijati svijest o nacionalnom identitetu te poticati i jačati hrvatski kulturni krug. Osobito me veseli vidjeti da se sve više mladih uključuje i svojim angažmanom njeguje hrvatsku riječ, pjesmu, ples... Njihov doprinos očuvanju hrvatskog identiteta je uistinu nemjerljiv”, kaže Snježana Jurišić. 

Značaj radionica 

Ovome predstavljanju i radionicama nazočili su i predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Zagreba i okolice. O značaju radionica i njihovoj važnosti rekli su: 
„Radionice su bile izuzetno kvalitetne. U našem društvu imamo bunjevačku nošnju i igramo bunjevačke igre, a s obzirom na to da sam garderoberka ove radionice, oblačenja i oglavlja su mi od izuzetnog značaja. Vjerujem da ću ovo, novostečeno znanje moći prenijeti i u našu garderobu”, kaže Dubravka Mrzljak, iz HKUD-a Prigorec iz Markuševaca. 
Slično mišljenje dijeli i bivša plesačica SKUD-a Ivan Goran Kovačića iz Zagreba, sada veteranka, Ljerka Jazbec: 
„Suze su mi potekle kad sam vidjela bunjevačku nošnju u reviji koja je prikazana. I mi posjedujemo lionsku svilu u Zagrebu i nekada je to bila moja nošnja. Moram priznati da u moje vrijeme kada sam igrala u Kovačiću nismo znali za turnir, sada sam sretna da sam to naučila. Još uvijek plešem, trenutno u KUD-u Vedar osmjeh, gdje plešu žene od 65 godina pa sve do 84. Sada smo vidjeli gdje što ide i neću dozvoliti da ikada više nastupamo, a da smo nepravilno obučene. Još više sam sretna jer sam mogla s mladima otplesati bunjevačke igre, koje sam davno plesala. Hvala vam što ste bili ovdje, a moja želja je otići u Suboticu i vidjeti vašu Dužijancu.”

hkc hrtDobro jutro, Hrvatska

Dobro jutro, cijeloj Hrvatskoj, kao i onima koji mogu gledati ovaj program izvan domovine poželjeli su i članovi folklornog ansambla i uprave HKC-a Bunjevačko kolo u subotu, 9. studenoga, kada su gostovali u ovoj poznatoj emisiji. Iako je gostovanje u emisiji trajalo oko 25 minuta, tome direktnom prijenosu Hrvatske radio-televizije prethodile su tonske probe, oblačenje nošnje i postavka stola u samome studiju. Na ovaj popis se može dodati i ono što se u javnosti ne vidi, a to je zajedništvo i ponos, te želja pokazati da Hrvati u Vojvodini žive i s ponosom čuvaju svoju kulturnu baštinu. 
Osim predstavljanja Centra, folklora i najljepših bunjevačkih originalnih nošnji koje se nalaze u fundusu HKC-a Bunjevačko kolo, gledateljstvu je predstavljen i dio hrane ovoga područja, među kojima su se našli risarski ručak, lakumići, salčići, pogača... 

Smotra folklora

Smotra folklora, 20. po redu, održana je u sklopu proslave dana grada Dugog Sela u subotu, 9. studenoga, a na njoj je sudjelovao i folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo. Naime, Dugo Selo je po riječima predsjednika KUD-a Preporod Maria Mlinareka ove godine obilježilo 810 godina od prve povelje u kojoj se spominje ovaj grad. S obzirom na to da je sv. Martin zaštitnik grada Dugog Sela, onda se i sva događanja vežu uz ovaj datum (11. studenoga). Tako je Martinje 2019. započelo prošlog vikenda tamburaškom smotrom na kojoj je sudjelovalo 450 tamburaša, a završilo je tradicijskim obredom „krštenje vina” kojim mošt prelazi u vino, a kojemu je prethodila spomenuta smotra. 
U sklopu Martinja, cijeloga tjedna redale su se brojne manifestacije, otvorene su izložbe i kolonije, među kojima je i postavka čuvene Lepoglavske čipke, te koncert Miroslava Škore, kao i druge brojne zabave. 
Smotra narodnog stvaralaštva na kojoj su se u najboljem svjetlu predstavili članovi HKC-a Bunjevačko kolo održana je u organizaciji KUD-a Preporod, koji je ujedno bio domaćin Subotičanima. Osim HKC-a Bunjevačko kolo, na Smotri su sudjelovali i ZFA Dr. Ivan Ivančanin iz Zagreba, HKUD Prigorec iz Markuševaca, HKUD Klek iz Ogulina, HKUD Petar Zrisnki iz Vrbovca, te kao domaćini KUD Preporod iz Dugog Sela. 

Izvor: Hrvatska riječ ( Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima