Predstavljen CD „Stare svatovske pisme Šokaca u Bačkoj“

Objavljeno: 12.02.2012. Pregleda: 40

predstavljanje cd bacs 2012Udruga građana „Urbani Šokci" iz Sombora u Baču je 26. siječnja predstavila audio CD „Svatovske pisme Šokaca iz Bačke", a u organizaciji Udruge građana „Tragovi Šokaca" iz Bača.

„Ideja za ovaj projekt nastala je prije nešto više od tri godine kada je UG 'Urbani Šokci' bila nositeljem zajedničkog projekta svih hrvatskih udruga bačkog Podunavlja 'Šokci i baština'. Te godine u Gradskom muzeju u Somboru organizirali smo izložbu tradicijskog ruha Šokaca iz Bačke, Mađarske, Baranje i Slavonije. Poslije te iznimno uspjele izložbe, logično je bilo da sve ostane i trajno zabilježeno za što se pobrinuo Zvonko Tadijan i KPZH 'Šokadija' iz Sonte koji su nedavno izdali knjigu 'Šokačke narodne nošnje u Bačkoj', a UG 'Urbani Šokci', zahvaljujući financijskoj pomoći HNV-a, realizirala je CD sa starim šokačkim svatovskim pjesmama. Zbog manjka sredstava nismo mogli uvrstiti i Šokce iz Mađarske, Baranje i Slavonije, no zadovoljni smo realiziranim. Na CD-u su zapisane pjesme iz Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Sonte, Plavne i Bača i moram reći da su se svi potrudili i pronašli baš one stare napjeve koji su se pjevali prije 100 i više godina. Nastavak ovog projekta, odnosno naš sljedeći projekt je da se pjesme s CD-a notno obrade i da se skupa s tekstovima tiska pjesmarica tako da ovo veliko nematerijalno bogatstvo nas Šokaca s ovih prostora ostane trajno zabilježeno za sljedeće generacije", kaže Marija Šeremešić, predsjednica UG „Urbani Šokci" iz Sombora.

U svojemu izlaganju o nastanku i značaju ovoga projekta, Marija Šeremešić se osvrnula na izložbu šokačkog tradicijskog ruha, te je publika u Baču mogla vidjeti nekoliko fotografija s izložbe, a potom su nazočni čuli i nekoliko starih svatovskih napjeva Šokaca iz bačkog Podunavlja. Izvorna pjevačka skupina UG „Tragovi Šokaca" iz Bača, prezentirala je nekoliko napjeva koji su snimljeni na CD-u kao i nekoliko starih šokačkih pjesama.

„Drago nam je da je baš naša udruga bila organizator prvog predstavljanja CD-a, tim više što je naša izvorna pjevačka skupina, osnovana prije nešto više od dva mjeseca, dala doprinos ostvarenju ovoga projekta. Za kratko vrijeme uspjeli smo uvježbati nekoliko starih napjeva koje smo sakupljali od naših starih i, kao što vidite, trud se isplatio. Program naše udruge i jest sakupljanje i zapisivanje naše povijesti, običaja i sl. No, mi smo mala udruga i tek smo počeli s ozbiljnijim radom. Nadamo se da će hrvatske udruge bačkog Podunavlja i dalje surađivati, osobito na ovakvim projektima jer od velike je važnosti sve što je vezano za nas Šokce prikupiti i zabilježiti", kazala je Stanka Čoban, predsjednica UG „Tragovi Šokaca" iz Bača.

Tekst i fotografija: Stanka Čoban

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima