Predstavljen XIV. svezak „Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Objavljeno: 31.10.2019. Pregleda: 28

leksikonHrvatsko akademsko društvo (HAD) organiziralo je predstavljanje najnovijeg, XIV. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca koje je održano u četvrtak, 10. listopada 2019.godine u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Pred brojnom publikom svezak su predstavili prof. dr. sc. Josip Vrbošić, redoviti profesor Pravnog fakulteta iz Osijeka u mirovini, Dražen Skenderović, župni vikar Župe sv. Roka u Subotici i dr. sc. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona. 
Istodobno je to bilo proslavljanje maloga jubileja, s obzirom na to da se ove godine navršava petnaest godina od izlaska prvoga sveska, a izlaskom XIV. sveska obrađena je prva polovica abecede. 

Nositelj projekta Leksikona je HAD na čelu s Matom Groznicom, koji se na početku predstavljanja obratio publici. Najnoviji svezak obrađuje natuknice koje počinju na slovo K (od Ku do Kv), a okupio je preko 40 suradnika. 

Kultura kao komunikacija

Profesor Vrbošić podsjetio je kako se u ovome svesku nalaze tekstovi o važnoj temi, a to je kultura. Tu su natuknice o kulturi općenito, ali i o kulturnim ustanovama i udrugama podunavskih Hrvata. 
Glede pojma kulture, Leksikon ima i razgovornu, komunikacijsku odrednicu. 
„Kada nam dolaze stranci, oni ne žele vidjeti pustoš. Žele vidjeti ljude i knjige, knjižnice i muzeje. Žele vidjeti stvarni život sada, ali i život kakav je bio u prošlosti. Leksikon u tome puno može pomoći“, navodi Vrbošić koji je nadalje govorio o imenima iz najnovijeg sveska koja su mu se učinila zanimljivim, zagonetnim, pa čak i paradigmatičnim (osobe koje daju uzor drugima, prim. a.).

Značaj za lokalnu crkvu

Iako se to ne zamijeti odmah, Leksikon ima važnost i za mjesnu Katoličku crkvu, ocijenio je u svojem izlaganju vlč. Dražen Skenderović. 
„Do sada je obrađen veliki broj katoličkih uglednika, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, kao i zauzetih katoličkih laika. Tu je i jedan broj natuknica koje imaju dodatnu vrijednost – poput one o bačkoj apostolskoj administraturi, ili pak onih o grobljima, kalvarijama i kapelama. Svaka od ovih natuknica može, uz to što donosi podatke o pojedincima, biti polaznom točkom za istraživanje o pojedinim osobama ili mjestima. Za mene osobno je natuknica o kapelama bila poticajem da započnem stvarati registar kapela u Biskupiji. Nije to lak posao, ali već imamo broj od 152 kapele“, kazao je vlč. Skenderović.  
I ovaj svezak Leksikona sadrži veliki broj crkvenih uglednika. Vlč. Skenderović je, kaže, radio na natuknici o svećeniku Anti Kopunoviću o kojemu je trebalo usuglasiti različite izvore o njegovu djelovanju u Argentini nakon Drugog svjetskog rata. 
Također su zanimljive i natuknice o sportskim djelatnicima, smatra vlč. Skenderović. 
„Spomenuo bih Andriju Kujundžića Čiču koji je sudjelovao na Olimpijadi u Parizu. Na ovoj sam natuknici osobno radio. Tu su i Lajčo Kujundžić i Lazo Bogešić. Leksikon nam tako pruža podatke o nogometašima koji su proslavili Suboticu, a o kojima u monografijama subotičkih nogometnih klubova nema puno podataka niti su oni točni“, kazao je on. 

Veliki posao se nastavlja

Nije u početku bilo planirano da XIV. svezak bude poseban već je trebao biti uključen u prijašnji XIII. svezak, rekao je urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić. 
„Kada smo počeli raditi na njemu, vidjeli smo da će to biti previše materijala. I tako smo objavili posebno XIII. svezak, a ovaj nešto tanji je objavljen posebno“, kazao je on. 
Jedna od osobitosti ovoga sveska jest veliki broj članova jedne obitelji – Kujundžić, gotovo njih četrdeset. 
„U ovom se svesku pojavljuju i novi suradnici, poput Vladimira Nimčevića. Vlč. Dražen Skenderović je već ranije počeo pisati sportske biografije, te je i za petnaesto izdanje pripremio priloge. I Grgo Kujundžić je dao značajan prinos, vezan prije svega uz članove obitelji Kujundžić“, kazao je Bačić.  
U do sada XIV. svezaka Leksikona ima ukupno 1.766 članaka. Najnovije izdanje broji 100 stranica, a ukupno u svim izdanjima ima 1.545 stranica. 
„Ova je promocija u isto vrijeme i poticaj da ustrajemo i radimo dalje. Započeli smo rad na XV. svesku koji će obuhvatiti slova L, LJ i početak slova M, jer je ono opsežno. Nadamo se da ćemo taj posao završiti u prvoj polovici sljedeće godine. Taj XV. svezak izaći će prije svega zahvaljujući pomoći Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, kazao je Bačić, koji se ovom prigodom zahvalio svima koji su pomogli u dosadašnjoj realizaciji Leksikona. 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima