Predstavljena knjiga vlč. Marka Kljajića „Surčin kroz povijest“

Objavljeno: 17.01.2018. Pregleda: 38

predstavljenj knjige Marka Kljajica Surcin kroz povijestSurčin kroz povijest, knjiga svećenika i publicista Marka Kljajića, djelo je koje prikazuje povijest ove srijemske župe kao i dio povijesti tamošnjih Hrvata. Kroz opširni prikaz na 560 strana autor je prikazao ne samo povijesni značaj ovog mjesta, nego su u njoj dani i opširni prikazi iz povijesti čitavoga Srijema, kršćanstva i čitave Katoličke Crkve. Ova je knjiga promovirana u Surčinu u subotu, 28. listopada 2017., u organizaciji tamošnje Hrvatske čitaonice Fischer.

 

 

Duga opstojnost

Književna večer je organizirana sa željom da se ukaže na dugu opstojnost Hrvata na prostorima Surčina, ali i Srijema općenito.

Surčin kroz povijest je iznimno značajna knjiga za Hrvate iz Surčina i zahvalni smo našem župniku Marku Kljajiću što ju je napisao. Knjiga govori o tome kada su se Hrvati doseljavali u Surčin, a to je bilo s početka XVIII. stoljeća. Prvi župnik koji je ovdje došao bio je Petar Fischer, po kome naša Hrvatska čitaonica nosi ime. Također, ova knjiga je značajna u smislu jačanja svijesti Hrvata o svom identitetu“, istaknula je tajnica Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić.

Prinosi za zajednicu

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov je kazao kako je relativno mali broj mjesta u kojima ovdašnji Hrvati žive temeljito povijesno obrađen.

„Ne samo knjiga o Surčinu, nego i njegove povijesne monografije o Petrovaradinu, Slankamenu i Golubincima nesumnjivi su prinosi Marka Kljajića u njegovim ukupnim nastojanjima na planu istraživanja, postojanja i trajanja Hrvata na ovim prostorima. U tom smislu mi smo se rado odazvali i kao sunakladnici ove knjige. Važno je doznačavati da u hrvatskoj zajednici, bez obzira na sve slabosti, postoje ljudi koji mogu sukladno zahtjevima struke, uz pomoć drugih ljudi, odgovarati na izazove pred kojima su. Župnik Marko Kljajić je tu kada je u pitanju mjesna pomoć hrvatskoj zajednici u Srijemu i više nego korisni subjekt i u tom smislu mi se radujemo svim njegovim naporima“, istaknuo je Žigmanov.

Monografija župe

Marko Kljajić je govorio o nastanku ove knjige.

„Došao sam iz Petrovaradina u Novi Beograd 2004. godine, a već 2005. godine sam preuzeo župu Surčin. Odmah sam počeo prelistavati knjige u uredu i došao sam do naše vrijedne župske kronike. Iako je župa relativno mlada, bilo je vrlo lijepih zapisa od strane vrijednih župnika i kroničara. Tako sam došao na ideju da ostavim dio sebe ovoj župi. Počeo sam pripremati monografiju župe. Ona govori o

Bakota: Knjiga kao trajni znak

„Marko Kljajić je osoba koja je ne samo župnik nego i osoba koja i u političkom smislu snažno okuplja naše ljude. Čitajući Kljajićeva djela, uvjerio sam se u sav njegov talent. Knjiga Surčin kroz povijest siguran sam ostat će trajnim znakom ne samo našim ljudima na ovim prostorima, već i cijelom društvu u Srijemu, Vojvodini i Srbiji“, rekao je veleposlanik Gordan Bakota.povijesti Hrvata, njihovom doseljavanju u ovo mjesto, potom o gradnji crkve i osnivanju župe. Izišla je 2010. godine, njezina prva promocija bila je u Petrovaradinu, a potom je predstavljena i u Vinkovcima“, ističe Kljajić.

O knjizi je govorio i magistar povijesti i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nebojša Đokić.

Osim velikog broja župljana, svećenstva iz srijemskih katoličkih i grkokatoličkih župa, predstavljanju knjige prisustvovali su i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, veleposlanik Hrvatske Gordan Bakota, generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, dekan Zemunskog dekanata vlč. Jozo Duspara i predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima