Preminula Viktorija Grunčić

Objavljeno: 07.12.2011. Pregleda: 42

Učiteljica, pjesnikinja i kulturna djelatnica Viktorija (Vita) Grunčić preminula je 25. studenoga, u Subotici u 87. godini.

Rođena je 1925. godine. Nakon završene učiteljske škole, koju je pohađala u Zagrebu i Subotici, najprije je učiteljica u osnovnoj školi na Pavlovcu, a od 1949. do 1956. u Tavankutu. Tamo je sa suprugom Ljudevitom, tadašnjim ravnateljem OŠ „Matija Gubec", bila aktivna u dramskoj, folklornoj, glazbenoj i književnoj sekciji HKPD-a „Matija Gubec". Poslije je, do umirovljenja, učiteljica u Subotici - u Vježbaonici Učiteljske škole, te u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj". Nakon odlaska u mirovinu predavala je hrvatski jezik u biskupijskoj gimnaziji „Paulinium" u Subotici.

Stručne članke objavljivala je u pedagoškim časopisima „Naša škola" i „Prosvjetni pregled". Od 1978. do 1993. bila je pomoćnica kantora u više subotičkih župa (sv. Juraj, sv. Marija, u Žedniku, Đurđinu, Paliću), od 1979. do 1993. pisala je tekstove za meditativne večeri u povodu Dužijance i uvježbavala mlade za nastupe koji su se održavali u subotičkoj katedrali, bila je članica proširenog uredništva „Bačkog klasja" i „Subotičke Danice", članica organizacijskog odbora za proslavu 300. obljetnice obnovljene crkvenosti među bačkim Hrvatima (1986).

Jedna je od osnivača Bunjevačke matice (kasnije Matice hrvatske Subotica) 1995. i njezina predsjednica od 1995. do 2005., te urednica „Klasja naših ravni" od 1996. do 2003. Pjesme i članke objavljivala je u „Bačkom klasju", „Subotičkoj Danici", „Glasu ravnice", „Zvoniku", „Klasju naših ravni", „Zborniku Ivana Antunovića", te u „Zborniku kršni zavičaj«" (Drinovci). Pokopana je 26. studenoga, na Kerskom groblju u Subotici.

Tekst: Davor Bašić Palković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima