„Preprekovo proljeće 2019.“ održano u Novom Sadu

Objavljeno: 24.05.2019. Pregleda: 35

preprekovo proljeće 2019Jubilarna, deseta po redu, literarno-glazbena manifestacija Preprekovo proljeće 2019., a ujedno i istoimena zbirka pjesama više autora, što ih organizira odnosno objavljuje novosadski HKUPD Stanislav Preprek priređeni su prošloga četvrtka u amfiteatru novosadskog SPENS-a. Manifestaciju su otvorile najmlađe članice Udruge – Teodora Simanić i Ina Maleš, recitirajući stihove Dobriše Cesarića. HKUPD Stanislav Preprek je osnovano prije nepunih četrnaest godina, a poznato je ponajviše po radu svoje literarne sekcije koja je vremenom prerasla u njihov Književni klub s oko dvadeset članova.

 

Nagrađene pjesme

Udruga Preprek je u sklopu Preprekovog proljeća prvi puta raspisala natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/narječjima, a o najuspješnijim sudionicima odlučivao je žiri u sastavu: pjesnik i književni kritičar iz Vinkovaca Franjo Nagulov, članica uredništva Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek Slađana Varićak i književna kritičarka Dragana V. Todoreskov. Prvo mjesto osvojila je Maja Gračan Livada iz Rume s pjesmom Poezije, drugo Vesna Andrejić Mišković iz Slavonskog Broda s pjesmom Dovoljan mi je Nerudin osmijeh dok je treća nagrada pripala Anđelki Korčulanić iz Splita za pjesmu U noćima zgusnute tmine.
Urednica zbirke pjesama Preprekovo proljeće 2019. Dragana V. Todoreskov je navela kako su u toj knjizi zastupljeni autori iz Srbije i Hrvatske.
„S ponosom mogu reći da su ove godine nagrađene tri autorice koje su već afirmirane u poeziji i koje su već dobitnice nekoliko važnih nagrada“, istaknula je Todoreskov i dodala kako će Uredništvo nastojati nastaviti s tradicijom prikupljanja kvalitetne poezije, ali i proze, odnosno priča koje su u fokusu jedne druge zbirke i manifestacije u organizaciji novosadske udruge, a riječ je o Preprekovoj jeseni. Istaknuto je i kako je u svojim dvama edicijama udruga objavila više knjiga pjesama i proze.
O zbirci Preprekovo proljeće 2019. govorio je i Franjo Nagulov.

Veliko priznanje

Prvonagrađena Maja Gračan Livada kaže kako ova nagrada ima veliki značaj za nju, te da je došla u godini kada obilježava 20 godina od izlaska svoje prve zbirke poezije.
„Pjesmu vam ne mogu opisati, najbolje ju je pročitati, ali govori o tome kakve sve pjesme postoje i o čemu one sve govore“, kazala je pobjednica natječaja.
Trećenagrađena Anđelka Korčulanić iz Splita navodi kako joj čast i zadovoljstvo predstavlja samo sudjelovanje na manifestaciji poput ove.
„Čast mi je što sam tu na Preprekovom proljeću, a i Novi Sad me veseli. Inače sam više puta gostovala u Srbiji, ali svaki prolazak natječaja je poseban i veoma mi je drago zbog nagrade. Osjećam se super povodom toga, jer je svaka nagrada veliko priznanje; proći jednu selekciju i biti izabran među tri nagrađene za mene je velika čast“, kaže Anđelka Korčulanić.
Pobjednice natječaja pročitale su svoje pjesme. Osim njih, svoje su pjesme predstavili i članovi Preprekova Književnog kluba. Program je svojim nastupom uljepšala Ženska pjevačka skupina udruge domaćina.
Ovom prigodom istaknuto je i kako je natječaj za najbolju pjesmu za Preprekovo proljeće 2020. već raspisan te su zainteresirani pozvani da pošalju svoje pjesničke uratke.

Izvor: Hrvatska riječ (Kristina Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima