Prešućeno postojanje Hrvata u Subotici na ploči Gabrić ćuprije

Objavljeno: 04.11.2010. Pregleda: 43

«Pozdravljajući napore koji se ulažu na planu očuvanja objekata i toponima koji su vezani uz običajno naslijeđe u gradu Subotici, kao što je Gabrić ćuprija, kao predstavnici hrvatske zajednice ne možemo ne iskazati svoje nezadovoljstvo i oštar prosvjed glede prešućivanja treće po brojnosti nacionalne zajednice u gradu – Hrvata», stoji u priopćenju predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Naime, čelnici spomenutih hrvatskih institucija reagirali su u povodu natpisa «U Subotici vekovima žive zajedno Bunjevci, Mađari i Srbi» koji se nalazi na ploči postavljenoj uz novu Gabrić ćupriju, svečano otvorenu 23. listopada, u nazočnosti gradskih čelnika.

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov smatraju da je na taj način opet izravno javno zanijekano postojanje Hrvata u ovome gradu, čiji su prinosi, kako navode, tijekom više stoljeća bili od odlučujućeg značaja za njezin razvoj.

«Prešućivanjem u javnosti Hrvata u Subotici niječe se na simboličnom planu i njihovo postojanje te pridonosi stvaranju negativnih predodžaba o njima», ocijenili su čelnici hrvatske manjine, koji odgovornima za ovaj čin, osim gradske vlasti, smatraju i mjerodavne stručne ustanove, prije svega Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji, kako navode, ne bi smio ovakvim djelovanjem, negativnim sastavnicama u politici imenovanja spram Hrvata, vrijeđati dostojanstvo pripadnika hrvatske zajednice u gradu.

U priopćenju se također ističe da nije poštivana niti norma o obveznom trojezičnom – srpskom, mađarskom i hrvatskom – isticanju javnih natpisa u gradu Subotici, čime cijeli slučaj dobiva i dodatnu negativnu dimenziju.

Predstavnici hrvatske zajednice u Subotici izrazili su uvjerenje da se naznačeni nedostaci, u duhu načela dobrih namjera, mogu ispraviti na zadovoljstvo pripadnika svih najbrojnijih nacionalnih zajednica u gradu.

U povodu otvorenja novoizgrađene «Gabrić ćuprije» oglasio se u ime Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost «Ivan Antunović» mons. dr. Andrija Kopilović. On u priopćenju ističe da je njima kao crkvenom Institutu posebno zasmetalo to što ispod natpisa «Što Bog sastavi, nek niko ne rastavi», stoji potpis «Narodna poslovica».

«Žao nam je što se tako olako Božja riječ pretvara u 'narodnu poslovicu'. 'Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja' (Evanđelje po Mateju 19, 6; i Evanđelje po Marku 10,9). Tako stoji u Bibliji, a kad se to pretvorilo u narodnu poslovicu, ne znamo. Mislimo da nikom ne bi smetalo da je na spomenutu ploču stavljen navedeni biblijski citat, koji je ujedno i sastavni dio obreda crkvenog vjenčanja», navodi se u priopćenju.

U priopćenju se također sa žaljenjem ukazuje da je na javnom mjestu u našem gradu, koji se inače ponosi tolerancijom i suživotom različitih naroda i vjeroispovijesti, istaknuto kako «u Subotici vekovima zajedno žive Bunjevci, Srbi i Mađari». Hrvati su, dakle, izostavljeni.

Vodstvo i predstavnici hrvatske manjine uspjeli su se izboriti za skidanje spomenute ploče s posvetom s Gabrić ćuprije, a gradonačelnik Saša Vučinić smatra da je napravljena jedna nenamjerna pogreška i da ona mora biti ispravljena.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima