Priređen uskrsni koncert u crkvi sv. Jurja u Vajskoj

Objavljeno: 23.05.2012. Pregleda: 40

uskrsni koncert vajska2012-1Uskrsni koncert što ga priređuje HKPU „Zora" upriličen je u crkvi sv. Jurja Vajskoj, 3. svibnja 2012. godine, na spomendan sv. Filipa i Jakova. Ovaj je glazbeni događaj - ispunjen korizmenim, uskrsnim, duhovnim, te popularnim klasičnim skladbama i duhovnim šansonama - bio višestruko zanimljiv i poticajan.

U programu što ga je vrlo umješno vodio tajnik HNV-a i tajnik udruge „Zora" Željko Pakledinac, sudjelovali su Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora, Komorni zbor i orkestar „Zvony" iz Selenče, te HKPU „Zora" iz Vajske.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi Željka Pakledinca, pjesmom „Uskrsnu Isus doista" koncert je otvorio mješoviti pjevački zbor HKPU „Zora" pod vodstvom voditeljice i orguljašice Nermine Košutić. Zbor je ovoga puta, iz objektivnih razloga, malo reduciran, no to nije umanjilo uspjeh izvedbe nekoliko tradicijskih uskrsnih pjesama s vidljivim napretkom u pojedinim glazbenim elementima u odnosu na prijašnje nastupe.

uskrsni koncert vajska2012-3Mješoviti zbog HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora, koji je obnovljen 2007. godine, a čija je pročelnica Vesna Čuvardić, izveo je pod ravnanjem Tereze Zujić niz višeglasnih korizmenih i uskrsnih pjesama uz izvrsnu gitarsku pratnju Dalibora Beretića. Publiku su u vrlo akustičnoj crkvi impresionirale dinamičke nijanse i intonativna čistoća interpretacije, što je zasigurno rezultat redovitog i ozbiljnog rada ovoga zbora.

Kao i uvijek, dojmljiv nastup i na ovome koncertu imao je ovdašnji međunarodno poznati Komorni zbor i orkestar „Zvony" iz Selenče, pod vodstvom iskusnog mr. Juraja Suđija. Iz svojega bogatog repertoara, zbor je izveo više duhovnih skladbi i šansona kršćanskog nadahnuća, a nakon pjesme „Krist na žalu" oduševio je sve nazočne izvedbom „Zbora sužnjeva" iz opere Nabucco G. Verdija.

Osobito je dojmljiv, kao i prošle godine, bio završetak koncerta, kada su svi nazočni u lijepo uređenoj crkvi skupa zapjevali pjesmu „Kraljice neba, raduj se".

uskrsni koncert vajska2012-2

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima