Priređena završna izložba 15. Bunarićke likovne kolonije

Objavljeno: 19.08.2012. Pregleda: 52

izlozba bunaric 2012-mU okviru manifestacije „Dužijanca" posljednjih 15 godina Likovni odjel HKC-a „Bunjevačko kolo" organizira likovnu koloniju „Bunarić", koja je kroz to razdoblje izrasla u prepoznatljiv stvaralački prostor i dosegla međunarodni karakter. Djela nastala na prošlogodišnjem jubilarnom sazivu izložena su 7. kolovoza 2012. godine u dvorani „Bunjevačkog kola" prigodom otvorenja izložbe.

Na 15. međunarodnoj koloniji „Bunarić 2011." nastalo je 90 radova u različitim tehnikama, sudjelovalo je 57 slikara, među kojima umjetnici iz Beograda, Osijeka, Novog Vinodolskog, Orahovice, Novog Sada, Kovačice, Novog Slankamena, Sombora, Crvenke, Beča, Kanade, Argentine i Koreje, a na spomenutoj izložbi od svakog autora izložena je po jedna slika.

U tekstu opisa izložbe objavljenom u katalogu koji je prati, povjesničarka umjetnosti Olga Šram ističe kako je jubilarna kolonija, osim svojih članova, umjetnika naive i mladih autora, ovoga puta okupila i veći broj akademskih i renomiranih umjetnika koji su svojom prisutnošću i radom dali primjer i značajnu potporu onima koji još uče.

„Tema jedinstvene Dužijance mnogima je bila izazov i rezultirala je zanimljivim i originalnim odgovorima. Posebno zbog toga 'Bunarić' je prepoznatljiva otvorena i jedna sasvim posebna kolonija u koju se rado dolazi i gdje se s radošću stvara", navodi se u tekstu.

Jubilej je bio i povod za podsjećanje na početke rada, kako likovnog odjela tako i kolonije. Aktualna predsjednica Odjela Nedeljka Šarčević istaknula je kako je on bio rasadnik mnogih manje ili više uspješnih slikara, iz kojega je zalaganjem velikog likovnog pedagoga Stipana Šabića izniklo nekoliko akademskih slikara poznatih daleko izvan naših granica, poput: Ivana Balaževića, Age Skenderovića, Katarine Tonković, Spartaka Dulića, Gorana Kujundžića i drugih.

„Lik Stipana Šabića ostaje neizbrisiv u povijesti likovnog stvaralaštva u 'Bunjevačkom kolu', a njegova je želja bila da se u okviru toga rada osnuje kolonija koja će okupiti slikare iz više različitih regija i tako otvoriti nove vidike talentima koji se okupljaju oko 'Bunjevačkog kola'. Ta njegova gorljiva želja ostvarila se 1997. godine, kada su organizatori Dužijance prepoznali interes slikara i održavanje likovne kolonije uvrstili u program ove manifestacije", podsjetila je Nedeljka Šarčević, te istaknula da je više od stotinu slikara prošlo kroz rad likovne sekcije u 23 godine njezinog postojanja i 15 likovnih kolonija.

Izložbu je otvorio, riječima zahvale slikarima što surađuju s HKC-om, njegov predsjednik Josip Stipić.

Na svečanosti otvorenja izložbe uručena su priznanja i zahvalnice istaknutim dugogodišnjim članovima i slikarima, te najavljena ovogodišnja 16. kolonija „Bunarić", koja se održava od 16. do 18. kolovoza u prostorijama HKC-a „Bunjevačko kolo".

Tekst: Slavica Mamužić
Fotografija: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima