Promocija hrvatskih odjela u organizaciji Udruge „Naša djeca“

Objavljeno: 22.04.2014. Pregleda: 35

Promocija hrvatskih odjela2014-1Iako se hrvatski odjeli još uvijek i nakon 12 godina ne mogu pohvaliti velikim brojem upisane djece, mogu se pohvaliti izuzetnim uspjehom postignutim na brojnim natjecanjima. Mnoga djeca do ove godine nisu niti imala sve potrebne udžbenike, no, već godinama postižu zapažene rezultate i na republičkom natjecanju, što je vrijedno hvale. Djeca, učiteljice i nastavnici rade punom parom, a dokaz tome su sve dosadašnje diplome, nagrade i priznanja.

Promocija hrvatskih odjela, koja je dio projekta „Hrvatsko-bunjevačko-šokačke priče“ u organizaciji Udruge „Naša djeca“, održana 29. ožujka 2014. godine, u dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo“ bila je pokazatelj ljepote i zajedništva. Pjesmom, tamburama i gostoprimstvom učenici hrvatskih odjela pokazali su samo djelić onoga što svakodnevno rade. Ovom prilikom ugostili su učenike OŠ „Zdenka Turkvića“ iz Kutjeva iz Republike Hrvatske, koji su pokazali povijest svog mjesta, škole i župne zajednice. S Kutjevčanima su došli i ravnatelj škole Miljenko Crnjac i župnik vlč. Marijan Đukić. Osim zbora osnovne škole, na promociji su nastupili i Kutjevački tamburaški orkestar, kao i poznati ženski tamburaški sastav „Garavuše“.

Program na promociji započela su djeca iz vrtića „Marija Petković – Sunčica i Biser“, te se prisutnima obratila predsjednica Udruge „Naša djeca“ Nevenka Tumbas, koja je kazala: „Grupa entuzijasta (današnje predsjedništvo udruge) prije 13 godina savjetovala je roditeljima da upišu svoju djecu u hrvatske odjele. Danas su to mladi ljudi, maturanti srednjih škola. Neki od njih su 12 godina pohađali nastavu na hrvatskom jeziku i sigurna sam da nisu zažalili“, rekla je Nevenka Tumbas i dodala kako, iako ima malobrojnih odjela, ima i onih koji su brojniji, jedan primjer toga je 8. h u OŠ „Matko Vuković“, gdje ima 26 učenika. „Pokraj mnoštva razloga zašto upisati dijete na nastavu na hrvatskom jeziku, najvažnije je da djeca nauče voljeti i ljubiti svoj materinji jezik“, kazala je predsjednica ove udruge.

Počeo upis u I. razrede
Upis djece u I. razred osnovne škole na području grada Subotice, počeo je 1. travnja i traje sve do 30. svibnja. Temeljem Zakona o osnovama sustava obrazovanja i odgoja, upisuju se djeca koja će do 1. rujna 2014. godine imati najmanje šest i pol godina (rođeni do 28. veljače 2008. godine), odnosno najviše sedam i pol godina. Mogu se upisati i djeca koja će do početka školske godine (1. rujna 2014. godine) napuniti šest godina, i to nakon provjere spremnosti djeteta za polazak u osnovnu školu koju vrši psiholog škole primjenom preporučenih standarda i postupaka. Prilikom upisa obvezna je sljedeća dokumentacija: izvadak iz Matice rođenih (može biti i stari) i potvrda o liječničkom pregledu djeteta, odnosno, ponovnom cijepljenju.
Pripadnici hrvatske nacionalne manjine imaju pravo upisati djecu u prve razrede na hrvatskom materinjem jeziku, što prilikom upisa trebaju naglasiti ovlaštenoj osobi koja radi upis. Nastava na hrvatskom jeziku u osnovnim školama na teritoriju Subotice se odvija u sljedećim školama: „Matko Vuković“, „Ivan Milutinović“, „Sveti Sava“, te u prigradskim školama „Vladimir Nazor“, Đurđin, „Matija Gubec“, Tavankut i „Ivan Milutinović“, Mala Bosna.

U sklopu programa nastupila su djeca hrvatskih odjela svih škola, objedinjeni u zbor i tamburaški orkestar kojim su ravnale učiteljice Ana Čavrgov i Danijela Romić.

Od 2013. godine Hrvatsko nacionalno vijeće osiguralo je djeci nižih razreda (od 1. do 4. razreda) potrebne udžbenike, te najavljuju kako će od jeseni udžbenici čekati i one malo starije (od 5. do 8. razreda).

Promocija hrvatskih odjela2014-2Kvaliteta nastave na hrvatskom jeziku, kao i zajedništvo i ljepota odrastanja djece koja su u ovim odjelima, najviše je poznata roditeljima, koji imaju riječi hvale: Imamo dva sina, stariji sin Petar je već u hrvatskom odjelu, a od jeseni će i mlađi sin Slaven krenuti u prvi razred na hrvatskom nastavnom jeziku. Zadovoljni smo školom, kao i radom s djecom. Djeca su sretna, a pokraj svog materinjeg jezika njeguju našu kulturu, tradiciju, te odrastaju u vjeri“, rekla je Marijana Pećerić.

Iako su iskustva roditelja čija djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku pozitivna, još uvijek ima veliki broj onih roditelja koji dvoje oko upisa. Je li prisutan strah, ili je problem u nacionalnoj svijesti, nema pravih odgovora, jer često roditelji niti ne znaju zašto ne upisuju svoje dijete u hrvatske odjele, iako su pripadnici hrvatske nacionalne manjine. Mnogi jednostavno govore da ne žele svoje dijete izdvajati, no, na to je jedan tata rekao ovako: „Da, ni ja ne želim moje dijete izdvajati, zato sam ga upisao u hrvatski odjel.“

Za kraj programa ovogodišnje promocije djeca su jasno poručila svima: „Kad bi svi ljudi na svijetu bili sretni ko mi“, eh, da, kad bi svi...

Promocija hrvatskih odjela održana je i u OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici 28. ožujka 2014. Rad u hrvatskim odjelima skupa s djecom promovirala je učiteljica Biljana Vojnić Hajduk.

Tekst i fotografije: Ž. Vukov

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima