Promocija knjige mons. Stjepana Beretića Johannes Clausen - kako je oslikana subotička katedrala

Objavljeno: 14.06.2022. Pregleda: 88

Katoličko društvo Ivan Antunović objavilo je krajem ožujka ove godine knjigu župnika subotičke katedralne župe sv. Terezije Avilske mons. Stjepana Beretića Johannes Clausen – kako je oslikana subotička katedrala, čija je promocija održana u petak, 27. svibnja 2022. godine, u Pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. Knjiga, koja se čitatelju „obraća" na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku, odgovara na pitanja tko je bio Johannes Clausen, kakva je njegova uloga u unutrašnjem uređenju katedrale, dok galerija slika otkriva oku manje dohvatljive detalje ovog svetog zdanja. 

Godine 1893. dovršena je velika obnova unutrašnjosti današnje subotičke stolne bazilike sv. Terezije. Između brojnih ponuda župno i gradsko povjerenstvo odabralo je ponudu majstora Johannesa Clausena, koji je u njoj organizirao dekorativno slikarstvo, malanje zidova cijele crkve, kao i oslikavanje svodova, za što je doveo dva vrsna umjetnika, a također je dao naručiti i nove kipove i vitraže.
Spomenutu je knjigu ovom prigodom predstavio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak: „U ovoj studiji mons. Beretić opisuje do detalja obnovu subotičke stolne crkve sv. Terezije koja je posvećena 1798. godine. Ovdje se ističe uloga tadašnjega mladoga župnika Matije Mamužića koji je 1885. primio župu sv. Terezije s, kako stoji zapisano, ‘tako zanemarenom crkvom’. Čitatelj će saznati i kako je Clausen, rođen u Njemačkoj, izabran za organiziranje obnove katedrale, o životu i radu ovoga umjetnika i obrtnika u Zagrebu, te o njegovim zidnim dekoracijama u zagrebačkoj katedrali. Kako su tekli radovi i s kakvim preprekama i komentarima su se našli izvođač radova Clausen, kao i župnik Mamužić koji ga je angažirao, doznaje se u tekstu knjige koji prate fotografije poznatih i manje poznatih prizora iz subotičke katedrale. Sadržaj ove knjige je i svjedočanstvo jednoga vremena: ono oslikava i prilike u Subotici, značaj katedrale za grad i vjernike, te prikazuje brojne naše zaslužne sugrađane koji su nam ostavili trag o sebi kroz obnovu subotičke katedrale".

Slikarica, restauratorica, savjetnica u Gradskom muzeju Subotica Zsuzsanna Korhecz-Papp u recenziji knjige među ostalim piše kako će čitatelj u njoj upoznati i umjetnike i majstore kojima je obnova bila povjerena te kroz kakve je teškoće prolazila katedrala prije 130 godina. Recenzentica pohvaljuje autorovu zauzetost u istraživanju novinskih izvještaja o tijeku obnove te naglašava kako je Clausen svoj rad u Subotici obavio točno, ponizno i stručno.„Majstori koji su se tada javili na natječaj poslali su svoje planove i na temelju njihove ponude naručitelji su odlučili koga će izabrati. U paketu za obnovu nije bilo planirano samo oslikavanje svodova, već i čišćenje oltarnih slika, izrada 20 kipova, izrada vitraža i orgulja. Izabran je Clausen koji je radio veoma savjesno s jako velikom ekipom. U unutrašnjoj dekoraciji tadašnje župne crkve sv. Terezije Avilske korišteni su neorenesansni elementi", rekla je na predstavljanju knjige Korhecz-Papp. 

Inicijalni poticaj za nastanak ove monografije bio je slučajni susret prije 13 godina mons. Beretića i Petera Clausena, Johannesova unuka. O ovom susretu, te o samoj knjizi, njezin autor kaže:
„Jednog dana, sjedio sam u svom stanu, netko pozvoni, siđem i kaže čovjek: ‘Ja sam iz Beča i djed moga prijatelja je ovdje oslikao katedralu pa bih ju htio vidjeti’. I tako sam došao do adrese Petera Clausena, inače mog vršnjaka. Zahvaljujući njemu bio sam u Hrvatskom povijesnom arhivu, Zlatnoj dvorani i drugim velikim institucijama u Hrvatskoj, gdje sam pribavio brojne povijesne dokumente o samom umjetniku i njegovom radu".
Kako je istaknuo, monografiju je posvetio svojim prethodnicima Matiji Mamužiću i biskupu Matiji Zvekanoviću.

„Matija Mamužić je 1885. došao ovdje za župnika i on je inicirao obnovu ove crkve koja je u to vrijeme bila puna truleži, prljavštine i iznutra puna pukotina. U Zvekanovićevo vrijeme bio je veliki pritisak da se ove slike, dekoracije izbrišu i da se na mjesto njih naprave neobarokne slike. Na sreću, biskup Zvekanović to nije dopustio. A Johannes Clausen je prije toga radio u Zagrebu (u zagrebačkoj katedrali, na prvom vitražu s lijeve strane, među imenima piše i Clausen Ivan, slikar), Bjelovaru, Jastrebarskom, Srijemskoj Mitrovici, nema gdje ga nije bilo. Taj što je u Zagrebu čuda stvarao, kod nas je stvorio veće. Clausen je za našu katedralu u prvom redu zaslužan za dekoracije, a najljepša je ona na pragu svetišta, gore, pokraj natpisa ‘Ecce tabernaculum Dei’. On se također potrudio da se nađu kipovi svi jednake veličine, a nabavio ih je u južnom Tirolu", rekao je mons. Stjepan Beretić.
Fotografije za izdanje uraci su Petera Clausena, Vedrana Jegića i Nikole Tumbasa. Tehnički idejni tvorac izgleda knjige je Petar Gaković.

Nazočnima se ovom prigodom obratio i predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. Josip Štefković, moderatorica je bila urednica knjige Katarina Čeliković, a ovu je književnu večer svojim nastupom na flauti glazbeno oplemenila Lucija Vukov, učenica II. razreda srednje Glazbene škole iz Subotice.
Monografija, po cijeni od 500 dinara, može se kupiti u župnom uredu sv. Terezije Avilske u Harambašićevoj ulici.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Obaveštenje o kolačićima