Prošla godina iz kuta hrvatskih udruga

Objavljeno: 16.01.2017. Pregleda: 33

prosla godina iz kuta hrv 2Uz velike napore održane su sve redovite manifestacije i programi, zajednička je ocjena hrvatskih udruga iz Sombora, Berega, Stanišića i Lemeša. Novca je bilo koliko je bilo. Za neke više, pa su se mogli praviti i iskoraci, za neke taman da se pokriju svi troškovi, a za neke malo pa su se u udrugama dovijali na razne načine ne bi li uspjeli održati zacrtanu brojnost i razinu svojih manifestacija.

Proračuni sve tanji

HKD Vladimir Nazor iz Stanišića težište svoga rada stavio je na produciranje radijske emisije Glas Hrvata, koja se poslije gašenja Radio Sombora emitira na privatnoj radio postaji Fortuna.

„Što se tiče sredstava za radijsku emisiju, dobili smo ih na natječajima Ministarstva kulture i informiranja, HNV-a, Grada Sombora i Veleposlanstva Hrvatske. O konkretnim brojkama ne bih, nisu o njima govorili ni drugi, i uostalom ti podaci su dostupni i koga interesiraju može ih naći. S produciranjem radijske emisije nastavljamo i u 2017. godine. Nadamo se da će Grad Sombor izjednačiti sredstva koja će dobiti hrvatska i bunjevačka zajednica, a ne kao što se prošle godine dogodilo da hrvatska zajednica dobije 100.000 dinara iz proračuna grada Sombora, a bunjevačka 400.000“, kaže Ivan Karan predsjednik HKD-a Vladimir Nazor iz Stanišića.

Prema Karanovim riječima u prošloj godini udruga iz Stanišića aplicirala je na natječajima Ministarstva kulture, pokrajinskih tajništava za kulturu i informiranje, te obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, HNV-a, ZKVH-a, Grada Sombora i Velepo

slanstva Hrvatske u Beogradu.prosla godina iz kuta hrv

„Iako smo prolazili na natječajima, dio svojih aktivnosti morali smo pokriti iz donacija naših članova, jer mi smo udruga koja plaća putne troškove gostima koji sudjeluju u našim programima, a ove godine dijelili smo i novčane nagrade za najuspješnije pjesnike na natječaju za najbolju pjesmu pisanu na ikavici. Zadovoljni smo operativnošću Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji je u kratkom roku raspisao natječaj, donio odluku o raspodjeli sredstava i uplatio novac udrugama. Kod HNV-a to nije bio slučaj. Natječaj je bio u kolovozu, a novac smo dobili pred Božić“, kaže Karan.

U HBKUD-u Lemeš iz Lemeša kažu da novca nikada dosta, ali mnogo više od toga muči ih to što je sve manje aktivnih članova.

„Odlaze nam ljudi. Mladi na školovanje, oni stariji na rad u inozemstvo. Došli smo u situaciju da nismo mogli nastupiti na Pokrajinskoj smotri folklora, na koju smo se plasirali, jer nam je nedostajala skoro polovica igrača. Nismo uspjeli ni pripremiti novu predstavu za Memorijal Antun Aladžić. Kako ćemo i što ćemo naredne godine vidjet ćemo na prvom sastanku koji nas čeka ove godine“, kaže predsjednik udruge iz Lemeša Marko Vilić.

Glede sredstava kojima su raspolagali u 2016. godini Vilić kaže da su za redovitu djelatnost od Grada Sombora dobili 19.000 dinara. Grad im je financirao i šestomjesečni rad koreografa. U bruto iznosu to je 20.000 dinara, ali kada se odbiju doprinosi koreografu pripada 11.000 dinara. „Za Memorijal Antun Aladžić i za Dužijancu od Pokrajine smo dobili po 20.000 dinara. Značajna pomoć bile su nam donacije članova i prijatelja društva“, kaže Vilić.

Plaćenog koreografa imali su i u bereškoj udruzi. Od Grada Sombora za redovitu djelatnost su dobili 39.000 dinara, a za manifestaciju Mikini dani 30.000 dinara, koliko im ja za iste svrhe stiglo i iz Pokrajine.

„Od HNV-a smo dobili 20.000 dinara i to nam je uplaćeno posljednjeg radnog dana prošle godine. Sredstva od ZKVH-a nismo dobili, kao ni od Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu. Naša je pogreška bila što smo prijavu za natječaj poslali u Zagreb, a ne u Beograd, ali nitko nije našao za shodno da nam je vrati ili ukaže na ovu pogrešku“, kaže čelni čovjek HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega Marin Katačić.

U toj udruzi svjedoci su da je novca svake godine manje, a kao primjer navode to što su prije nekoliko godina iz Pokrajine za Mikine dane dobivali i 70.000 dinara, a sada je ta potpora više nego prepolovljena.

„To sve dovodi u pitanje kvalitetan rad. Da biste privukli članove, posebice djecu, morate se potruditi da im omogućite odlaske na gostovanje, da se pokažu i prikažu. Mi smo zadovoljni koliko smo u prošloj godini imali nastupa u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, ali sve to smo uspjeli jer su nam pomogli mještani i drugi donatori“, kaže Katačić.

Za godinu - dvije knjige

Razloga za zadovoljstvo prošlom godinom imaju u Udruzi građana Urbani Šokci iz Sombora, jer je to bila godina u kojoj su uspjeli tiskati dvije knjige. Ova udruga sudjelovala je na natječajima Ministarstva kulture i informiranja, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, HNV-a, ZKVH-a i Grada Sombora.

„Na naše veliko iznenađenje Ministarstvo kulture nam je za Dane hrvatske kulture dalo 200.000 dinara. Iznenadili se jesmo, ali nam je drago da je netko prepoznao naš trud i rad. Ured za Hrvate izvan Hrvatske preko Veleposlanstva ove godine nam je dao manje sredstava, 5.000 kuna. Mogu shvatiti da je kriza i da su neke udruge, prije svega one koje imaju kulturno-umjetnička društva, imale veće potrebe. Nismo zadovoljni sredstvima koje smo dobili od HNV-a, ZKVH-a, kao što nismo zadovoljni ni time na koji način radi prosudbena komisija koja daje mišljenja na sredstva po pokrajinskim natječajima. Na svakoj ovoj instanci dobili smo po 10.000 dinara. S obzirom na program koji smo ponudili, mislimo da je to malo i nadamo se da će ipak naredne godine prepoznati i vrednovati naš rad. Što se tiče Grada Sombora relativno smo zadovoljni“, kaže predsjednica Urbanih Šokaca Marija Šeremešić.

Šeremešić s ponosom izdvaja Rječnik monoštorskog govora Bile riči čiji je ona autor, a koji je tiskan u 2016. godine.

„Traže nam primjerke ovog rječnika jezični stručnjaci iz Hrvatske, što je za mene pravo priznanje. Prošla godina bila je prva u kojoj je ova udruga samostalno organizirala Međunarodni okrugli stol, koji je do sada rađen sa Šokačkom granom iz Osijeka. Taj okrugli stol organizirali smo u okviru naše manifestacije Dani hrvatske kulture, a na njemu je sudjelovalo desetak eminentnih stručnjaka koji se bave šokačkim govorima, a ponovno smo ukazali i na značaj rukopisa Vinka Žganca koji je u somborskom muzeju i koji čeka da bude tiskan. Kruna našeg uspjeha je knjiga Monoštor u povijesti čiji su autori Martin Šeremešić i ja“, zaključuje predsjednica Urbanih Šokaca.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima