Prošla godina iz kuta hrvatskih udruga u Srijemu i Novom Sadu

Objavljeno: 24.01.2017. Pregleda: 28

prosla godina udruga u srijemu i ns 1Kao i ostale kulturne udruge, tako su i hrvatske u Novom Sadu i Srijemu prošle godine bile suočene s problemima financijske prirode. Nedostatak sredstava razlog je neodlaženja na pojedine manifestacije, a neke od udruga nemaju niti svoje prostorije za rad. Kao zajednički problem nameće se nedovoljna motiviranost mladih za uključivanje u rad udruga.

Povrat Hrvatskog doma

U Hrvatskom kulturnom centru Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice za prošlu godinu kažu da je moglo biti i bolje: „Održali smo redovitu manifestaciju Divan je kićeni Srijem s gostima iz Hrvatske i sudjelovali smo na devet manifestacija u Hrvatskoj. Redovito smo održavali sve aktivnosti i probe. Svakako da je moglo biti i bolje i nadamo se da ćemo nedostatke koje smo uočili popraviti. Najveći problem koji imamo je povrat Hrvatskog doma za koji nema pravih prepreka osim političkih. Ponovno moram ponoviti kako smo razočaraniprosla godina udruga u srijemu i ns 2 zbog nezainteresiranosti vodstva DSHV-a za ovu temu, (a čini mi se i za ostale probleme specifične za Srijem), iako smo u više navrata molili da se ova problematika ne zaobilazi na različitim službenim sastancima i posjetima. Veliki problem danas, koji vjerujem imaju i druge udruge, jeste kako motivirati mlade na veću angažiranost u radu udruga. Mislim da je to socijalno psihološki problem današnjeg društva te da ni mi nismo izuzeti od toga“, kaže predsjednik udruge Krunoslav Đaković.

Problem financijske prirode prisutan je i u ovoj udruzi. No, kako kažu ti problemi se mogu lakše prevladati: „Najveći problem kod financiranja jeste što sva sredstva koja se dobiju po natječajima stignu tek u listopadu ili kasnije, a očekuje se da se sredstva potroše do kraja godine. Ovo je velika mana u sustavu financiranja preko natječaja i mislim da bi bilo ispravno da je vrijeme za utrošak sredstava i pravdanje dulje, jer je nerealno očekivati da sredstva koja su planirana za godinu dana, budu potrošena za dva mjeseca. Zbog ovakvog sustava moramo se snalaziti na različite načine, najčešće posudbama ili dugovanjima dok sredstva ne stignu. Kako se ove godine navršava 20 godina od obnove rada udruge, želimo ovaj događaj obilježiti na poseban način. U planu je da izdamo monografiju udruge te da naša redovita manifestacija Divan je kićeni Srijem, bude bogatija gostima i programom„, kaže Đaković.

Nepovoljne okolnosti

U HKPD-u Stanislav Preprek iz Novog Sada 2016. godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu: „Održali smo naše manifestacije Preprekovo proljeće i Preprekovu jesen, dvije manifestacije na razini Pokrajine, koje su praktično promocije naših knjiga. Obje manifestacije su bile na izuzetno visokoj i kvalitetnoj kulturno-umjetničkoj razini, pri čemu ističem gostovanje hrvatske operne dive Antonije Murat u programu Preprekova jesen. Uz to smo imali niz nastupa i gostovanja: u Novosadskom klubu, HKD-u Ljuba u Ljubi, Pjesničku večer u Belišću, zatim Treći Music Festival Summer Adria u Crikvenici i Senju, u Hrvatskoj čitaonici Fisher u Surčinu, XIX. Rešetarski susreti pjesnika u Rešetarima i Godišnja manifestacija pjesništva Društva hrvatskih književnika u Đakovu“, kaže predsjednica udruge Ivanka Horvatić. U prosla godina udruga u srijemu i ns 3udruzi Preprek smatraju veoma značajnim njihov doprinos pisanoj hrvatskoj riječi kao trajni dokaz identiteta i postojanja na ovim prostorima, usprkos, kako kažu, izuzetno nepovoljnim okolnostima: „U Društvu radi Književni klub s preko 20 aktivnih članova, među kojima su neki već afirmirani pjesnici, pisci, kolumnisti i feljtonisti s preko 30 književnih naslova, nažalost većinu izdanih o vlastitom trošku. Od 2012. godine u Društvu radi i glazbeno pjevačka ženska skupina s 14 članica. Nekoliko naših članova su i likovnjaci, ali u 2016. godini nismo realizirali izložbe njihovih radova zbog nedostatka prostora i sredstava. Formirali smo i mrežnu stranicu udruge na kojoj se može detaljno upoznati s našim radom i aktivnostima udruge.“

Hrvatska udruga iz Novog Sada u prošloj godini je preko raznih natječaja dobila 317.000 dinara. No, ta sredstva im nisu bila dovoljna: „Uspjeli smo organizirati dvije predviđene kulturne manifestacije i izdati zbirku pjesama i zbirku kratkih priča te realizirati nekoliko nastupa i gostovanja, ali su nam sva gostovanja bila u okrnjenom sastavu i o trošku članova udruge. Iz istog razloga nismo mogli pozvati nikoga u goste, a i mnoge pozive smo odbili. Nemamo svoje prostorije, niti jedan komad opreme ni sredstva za rad. Nesebično zalaganje, volontiranje, doniranje, kupovina svega o svom trošku, uporaba osobnih automobila i računala je u desetak godina postojanja udruge iscrpila članove i udruzi prijeti gašenje. Republika Srbija, Republika Hrvatska, a posebice grad Novi Sad, kao grad europske kulture, ne bi smjeli dozvoliti nestanak hrvatske kulturne udruge u njemu, a HNV i ZKVH moraju pomoći udrugama svojim svakodnevnim kontaktom i prisutnošću. Drugim riječima, radom na terenu i to stručno preko radnih sastanaka, osiguravanjem sredstava u potpunosti za projekte koje oni ocijene kao kvalitetne i korisne za hrvatsku zajednicu. Jedina hrvatska politička stranka DSHV koja ima zastupnika u Skupštini Republike Srbije preko djelovanja na lokalnu vlast nam mora osigurati prostorije, uvjete i sredstva za neometani rad. Drugim riječima, i aktivisti DSHV-a također trebaju raditi na terenu!“ kaže Horvatić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima