Proslava jubileja 250 godina od izgradnje župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima (1770. – 2020.)

Objavljeno: 30.09.2020. Pregleda: 48

kukujevciNa blagdan rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, na zavjetni dan župe Kukujevci, svečanim euharistijskim slavljem u zavjetnoj kapeli Gospe u polju u kukujevačkom ataru proslavljena je 250. obljetnica od izgradnje župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima. Odobrenjem, blagoslovom i novčanom pomoći srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića i svetom misom koju je služio na zavjetni dan 8. rujna 2017. godine pred kapelom Gospe u polju, biskup je ponovio riječi koje je župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković izrekao u zajedništvu s Kukujevčanima koji su dolazili na radne akcije obnove kapele: 

„Zavjetovali smo se Blaženoj Djevici Mariji, Gospi u polju, da ćemo joj obnoviti kapelu u polju i dolaziti svake godine 8. rujna na Njezin rođendan u istu kapelu, a Ona neka nam pomogne u rekonstrukciji tornja, krova i cijele župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima.“ 
Podrška i novčana pomoć pristigla je i od Đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, Zavičajne udruge Kukujevci, župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, Ministarstva kulture Srbije, te Hrvatske katoličke župe bl. Alojzije Stepinac iz Salzburga. Na sam dan proslave ovog značajnog jubileja savjetnica za vjersko graditeljstvo pri Upravi za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Srbije Olgica Lakonić obavijestila je domaćeg župnika Bošnjakovića da je na osnovu ovogodišnjeg natječaja na kojem je sudjelovala župa Kukujevci, direktor Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević potpisao ugovor za donaciju u iznosu od milijun dinara, za namjenu rekonstrukcije tornja na župnoj crkvi u Kukujevcima. U tijeku je početak rekonstrukcije crkve, prva faza rekonstrukcije tornja crkve, a u budućem periodu je u planu izrada zidanoga stropa – svoda crkve, nad kojim treba biti izvorni krov kakav je i bio prije oštećenja. Glavni projekt rekonstrukcije izradila je projektantska kuća Šidprojekt uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srijemskoj Mitrovici.

Molitve i za nastavak obnove

Podaci govore da je još Marija Terezija dala graditi u Kukujevcima novu župnu crkvu, a usmena predaja kaže da je u Kukujevcima građena crkva Presvetoga Trojstva prema nacrtu župne crkve sv. Ilije u Vinkovcima, te da je u Vinkovcima, koji su u to vrijeme već bili trgovište, građena crkva prema nacrtu iz Kukujevaca, te da su namjerno ili slučajno zamijenjeni nacrti na bečkome dvoru. Crkva Presvetog Trojstva bila je znatno oštećena tijekom Drugog svjetskog rata, a poslijeratne obnove joj nisu vratile izvorni izgled. Devastirana je i zapuštena od 1995. godine kada je ovo mjesto napustilo tada većinsko hrvatsko stanovništvo. Tako je bilo sve do prošle godine kada je u srpnju kroz javni natječaj za izvođenje radova na prvoj fazi rekonstrukcije crkve potpisan ugovor s izvođačem radova PRZR Zidar RIV iz Šida. Izvođač je u kolovozu prošle godine započeo s radovima prve faze rekontrukcije tornja, pod okom nadzornih tijela: ing. arh. Nevenke Vidić i dipl. ing. arh. Ivana Filipovića.
„Nismo imali sredstava. Imali smo samo želju i volju da nam Marija pomogne u rekonstrukciji crkve. Taj zavjet je toliko uslišan od Majke Božje da smo danas, kada crkva slavi 250 godina od svoje izgradnje, svjedoci potvrde, pomoći s neba Blažene Djevice Marije koja je učinila čudo da danas vidimo crkvu na kojoj je započela rekonstrukcija tornja na veću slavu Božju, a to sve zahvaljujući Marijinoj zagovornoj molitvi. Želim se zahvaliti srijemskom biskupu mons. Đuri Gašparoviću što se odlučio, dopustio i potpisao da se započnu sve pripremne radnje kako bi se crkva u Kukujevcima rekonstruirala“, istaknuo je župnik Bošnjaković, dodajući da u proslavi jubileja želimo osobito moliti i zagovor Oca i Sina i Duha Svetoga, da nam daruje još snažniju vjeru i poniznosti prihvatiti novonastalu situaciju virusa i vrijeme koje će nam tek doći.
„Nastavimo ubuduće živjeti zavjet svojih predaka i dođimo svake godine na Malu Gospu slaviti svetu misu na njivi, pred i u zavjetnoj kapeli Gospe u polju, moliti i zahvaljivati i ljubiti Blaženu Djevicu Mariju za sve što čini za nas u ovoj dolini suza. Neka nam pomogne u nastavku potpune rekonstrukcije cijele župne crkve na mnoga stoljeća i ljeta“, poručio je župnik Bošnjaković.

Poziv na još snažniju vjeru

Svečano euharistijsko slavlje pred zavjetnom kapelom Gospe u polju predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.
„Raduje me da nakon tri godine ponovno na ovom mjestu slavimo svetkovinu rođenja Blažene Djevice Marije. Okupila nas je ovdje u Kukujevcima. Ovom svetom misom zahvaljujemo joj što je uslišala naš zavjet, što je izmolila pred trojedinim Bogom početak potpune obnove naše crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima. U njoj su mnogi od danas prisutnih, ali i brojni Kukujevčani koji su uslijed ratnih okolnosti morali napustiti svoje rodno mjesto, primili svete sakramente. Djelo trojedinoga Boga je dar da je crkva u Kukujevcima sagrađena prije 250 godina. A djelo Blažene Djevice Marije je da se ova crkva, narušena i oronula, obnavlja. Ona je djelo Božjega hrama u kojemu ćemo se mi ponovno sastajati. Ovaj jubilej i obnova crkve nas poziva na još snažniju vjeru i obnovu nas samih“, poručio je srijemski biskup, izražavajući žaljenje što na proslavi ovog značajnog jubileja zbog ograničenog kretanja na granicama zbog pandemije koronavirusa nisu mogli prisustvovati Kukujevčani koji danas žive u Hrvatskoj. 

Uskoro završetak prve faze radova

U prvoj fazi rekonstrukcije crkve, osim rekonstrukcije tornja, u planu je i postavljanje novog križa na njen vrh.
„Crkva je u prilično lošem i trošnom stanju još od vremena Drugog svjetskog rata kada je srušen toranj. Od tada do danas neznatno se ulagalo u njenu rekonstrukciju. Došlo je vrijeme da se nešto uradi. U prvoj fazi je u planu da se završi toranj s kompletnom fasadom te da se postavi križ na visini od 50 metara. Nadamo se da će radovi biti završeni, ako ne koncem ove godine, onda na proljeće. Radovi su prilično zahtjevni i izazovni. Sanacija na samom tornju iziskuje puno vremena, ali sve ide po planu i onako kako treba. Nadamo se uspješnom završetku prve faze radova i da u radosti proslavimo i taj dan“, kaže izvođač radova Rado Perić.
Želja je Kukujevčana, ali i svih ostalih ljudi dobre volje koji su se priključili akciji prikupljanja sredstava za obnovu crkve Presvetog Trojstva, da nakon završetka prve faze radova ubrzo počne i druga: izrada izvornoga zidanoga stropa – svoda crkve, nad kojim treba biti izvorni krov kakav je i bio prije oštećenja, a kakvu je izgradila austrijska carica Marija Terezija 1770. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima