Proslava „Materica“ u Subotici

Objavljeno: 16.12.2010. Pregleda: 46

Stoljećima Hrvati Bunjevci u Bačkoj na treću nedjelju došašća slave Dan majki - Materice. Sve mise toga dana posvećene su majkama i u mnogim crkvama priređuju se prigodni programi i čestitke.

U subotičkoj župi sv. Roka osim toga na Materice, a u novije vrijeme u subotu uoči Materica, djeca i mladi, predvođeni katehisticom priređuju posebni program. Ove je godine taj program pod sloganom „Imam jednu tajnu" (Jednako volim tatu i mamu) održan u subotu, 11. prosinca, u obnovljenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani.

materice2010-vrticU programu su sudjelovala djeca iz vrtića „Marija Petković", vjeroučenici župe sv. Roka, učenici hrvatskih odjela osnovne škole „Ivan Milutinović", kao i učenici koji pohađaju katolički vjeronauk u toj školi.

Program, koji se sastojao od recitacija, pjesama te šaljivih skečeva s djecom su uvježbale s. Bogdana, Vesna Huska, Marina Piuković, Katarina Čeliković, te odgojiteljice vrtića „Marija Petković" i učiteljice hrvatskih odjela. Odlično je pjevao dječji župni zbor uz pratnju nezaobilaznih tamburaša, a pod ravnanjem Marine Piuković. Pod geslom i velom tajne, djeca su ovoga puta - što je suprotno običaju jer majke daruju djecu - pripremila iznenađenje mami i tati: izradili su im okvir za fotografiju.

materice2010-slikovnica-mPredstavljena prva slikovnica u čast bl. Mariji Petković

U sklopu priredbe u čast majki, predstavljena je i slikovnica „Božji smiješak - Blažena Marija Propetog Petković". Tekst za slikovnicu napisala je s. M. Jasna Crnković, a ilustrirala ju je naivna slikarica iz Subotice Cilika Dulić Kasiba. Slikovnicu su zajedno izdali Družba kćeri milosrđa TSR sv. Franje, Hrvatska provincija Krista Kralja, Zagreb i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović", Subotica, a okupljenima su je predstavile Katarina Čeliković, uime Izdavačkog odjela Instituta „Ivan Antunović" i s. Jasna, a nazočnima se obratila i s. M. Slavica Vicić, tajnica provincije Krista Kralja sestara Družbe kćeri milosrđa i zamjenica provincijalke. Slavlju je nazočila i s. Berislava Žmak, bivša vrhovna glavarica Družbe.

U predstavljanju slikovnice s. Jasna je rekla kako je poticaj za pisanje teksta dobila od svojih poglavara, a želja je bila približiti bl. Mariju Petković djeci, koju je ona najviše voljela. Zahvalila je Bogu na nadahnuću za tekst kao i gospođi Ciliki na ilustracijama i prof. Katarini Čeliković koja se najviše trudila da slikovnica izađe u povodu 90. obljetnice Družbe i 80. obljetnice samostana sestara kćeri milosrđa u Subotici.

bozji smijesak-mS. Slavica izrazila je radost da je prva slikovnica posvećena njihovoj bl. Majci Utemeljiteljici objavljena upravo u Subotici i da je tekst napisala s. Jasna, koja je rođena u Subotici jer je bl. Mariji Petković Subotica bila uvijek osobito na srcu. Naime, prva kuća Družbe izvan Hrvatske otvorena je upravo u Subotici gdje su sestre najprije preuzele brigu za stotinu siromašne i napuštene djece u tzv. „Kolevci", a potom u svom samostanu koji je sagrađen u Subotici prije 80 godina. S. Slavica je izrazila radost što vjernici župe sv. Roka i grada Subotice s oduševljenjem štuju bl. Mariji Petković, što su najvjerniji hodočasnici u rodno Blato blaženice, te je izrazila nadu da će i nova slikovnica pomoći u širenju njezina štovanja, koje je značajno u njezinom procesu kanonizacije.

Dio programa od subote ponovljen je i na kraju mise u crkvi na radost majki i brojnih vjernika, koji toga dana uvijek u većem broju dolaze na misu. Na kon svečane mise djeca su zapjevala majkama, a dvije su mame obučene u bunjevačku nošnju po običaju darivale djecu jabukom.

Tekst i fotografije: A. Anišić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima