Proslavljen dan hrvatske zajednice - dan rođenja bana Jelačića

Objavljeno: 13.11.2013. Pregleda: 47

Dan Zajednice2013-2Hrvatska je zajednica u Vojvodini tijekom povijesti iznjedrila brojne velikane koji su ostavili neizbrisive tragove, a među najznačajnijima je ban Josip Jelačić. Njemu u čast, njegujući kulturu sjećanja, 16. listopada 2013. godine, hrvatska zajednica proslavila je dan rođenja bana Josipa Jelačića kao jedan od četiriju praznika zajednice. Proslava je započela svečanom svetom misom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, koju je predvodio prečasni Marko Kljajić, župnik u Surčinu, uz koncelebraciju svećenstva.

Otvarajući svečanu akademiju u novosadskom SPENS-u predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić oživio je uspomenu na bana Josipa Jelačića. Naglašavajući kako je ban Jelačić otac moderne hrvatske nacije, a ovakvi praznici i obilježavanje datuma značajni jer se ljudi sve više udaljavaju i sve manje poznaju, pozvao je sve pripadnike hrvatske zajednice da se više viđaju, razmjenjuju iskustva i upoznaju.

U obraćanju nazočnima generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić istaknuo je svoje uvjerenje da se približio trenutak kada će sve stigme koje su Hrvati na ovim prostorima imali – početi nestajati.

Dan Zajednice2013-1Uime Vlade Republike Srbije i Ureda za ljudska i manjinska prava, ravnateljica Suzana Paunović istaknula je kako Vlada visoko u svojoj agendi ima zadatke vezane za poštovanje, unapređenje i zaštitu ljudskih prava. „Republika Srbija je potpisnica velikog broja međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma, od kojih je jedan potpisan i s Republikom Hrvatskom, temeljem kojeg funkcionira i Međuvladin mješoviti odbor. Kao kopredsjedavajuća sa srbijanske strane u ovom odboru vjerujem da će njegove aktivnosti u sljedećem razdoblju pridonijeti da se unaprijedi položaj manjina u objema našim državama i da će to pridonijeti unapređenju bilateralnih odnosa između naših dviju država, kao i da ćemo se moći pohvaliti rezultatima prigodom obilježavanja ovog praznika sljedeće godine“, kazala je Paunović.

Uime Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, savjetnica predstojnice Ivana Goranić je, uz iskrene čestitke, pozdravila nazočne. Ona je naglasila kako je osnutkom Državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao središnjeg tijela nadležnog za provedbu i unapređenje odnosa, dana poruka svima koji žive izvan granica RH da se žele graditi međusobni odnosi utemeljeni na sustavnoj, učinkovitoj, jasnoj i otvorenoj suradnji, koja je utemeljena na međusobnom poštovanju, razumijevanju i partnerstvu. „Kroz ovakve i slične manifestacije podsjećamo svi na važnost očuvanja hrvatskog jezika, baštine i kulturnog nasljeđa. Iznad svega potvrđujemo da smo dio jednog naroda ma gdje živjeli. Naše sitno razlikovanje od većine zna biti teško, ali je sve dragocjenije. Stoga je u vašem i našem interesu i uvijek u interesu države u kojoj živite, te različitosti čuvati i njegovati, u čemu će vas Državni ured nesebično podržavati“, kazala je Ivana Goranić.

Dan Zajednice2013-3Svečanu akademiju svojim su izvedbama uveličali domaćini, zbor „Jelačić“ pod ravnanjem Vesne Kesić-Krsmanović. Oni su izveli himne Srbije i Hrvatske, a zatim i pjesme u čast banu „Ljubimo te naša diko“ i „U kolo braćo“. Za sve ljubitelje tamburaške glazbe predstavili su se gosti – HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice i „Kraljice Bodroga“ iz Monoštora. Banu za rođendan nastupio je i dječji tamburaški orkestar „Jelačić“ pod ravnanjem Stevana Mošo.

Da se naša veličina mjeri po tome koliko pamtimo i znamo cijeniti one koji su nesebično ugrađivali svoje živote i svoj rad u razvoj društva kome pripadamo, potvrdio je i predsjednik HKPD-a „Jelačić“ Petar Pifat. „Ban Josip Jelačić živio je u Petrovaradinu samo pet godina. Danas u Petrovaradinu dvostruko dulje živi jedan drugi Jelačić, koji se bori i zauzima za opstojnost i identitet svoga kulturnog bića. On se ne bori poput svog sugrađanina i prezimenjaka sabljom i mačem, on se bori perom i pjesmom koja znade u teškim vremenima u grlu zastati, pa se poput pjesnika Đure Arnolda znamo zapitati: ‘... tko veli da si mrtav, ti da si mrtav, vječni bane’.“ Ovim riječima i pjesmom „Ustani bane“ završena je ovogodišnja svečana akademija u čast bana Josipa Jelačića.

Tekst i fotografije: Mila Horvat

 

Obaveštenje o kolačićima