Proslavljen praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji

Objavljeno: 18.12.2015. Pregleda: 33

Dan zajednice12 2015 3Izbori, odnosno elektorska skupština, za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća održani su prije trinaest godina, 15. prosinca 2002., a taj je datum uzet za jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Prigodnim programom i dodjelom priznanja HNV-a za 2015. godinu, taj je praznik obilježen 11. prosinca 2015. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Dan zajednice12 2015 2Na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik HNV-a Slaven Bačić. „Ovo je jedan od četiriju dana u godini kada možemo slobodno reći da smo ponosni što smo Hrvati i što možemo uživati u proslavi jednoga od dana naše zajednice. HNV je jedno od prvih vijeća koje je formirano 2002. godine kada je donesen Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Ujedno, dodao bih da je ono vijeće, koje kao i sva druga, ima svoje prednosti i mane, nedostatke, ali ima i značajne rezultate. To je rezultat rada Vijeća u sva tri saziva, a HNV je i u Uredu za ljudska i manjinska prava i u Ministarstvu pravde prepoznato kao jedno od najfunkcionalnijih i najstabilnijih vijeća“, rekao je Bačić.

Ističući kako ovaj praznik slavimo u predbožićno vrijeme, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša je u svom obraćanju, među ostalim, poručio sljedeće: „Neka vaša ovogodišnja proslava bude prožeta otajstvom Božje blizine svakom čovjeku. Neka vam Božje otajstvo donese radost, i srcu i zajednici, mir i pomirenje, međusobno, koje obasjava vaš svagdanji križni put. Otkrijte izvor snage i nade kojom ćete se boriti protiv zla i beznađa, protiv svega što urušuje čovjeka, obitelj, a posebice hrvatsku zajednicu. Iskrene vam čestitke, čestit vam bio Božić i sveto porođenje Isusovo, a zagovor Isusove i naše majke neka vam isprosi obilje blagoslova njezina sina u mladom ljetu 2016-om“.

Dan zajednice12 2015 1aNa svečanosti su uručena priznanja HNV-a za 2015. godinu. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja Ban Josip Jelačić za društveni rad u hrvatskoj zajednici je Đorđe Subotić. Zahvalivši na priznanju, Subotić je u svom obraćanju kazao kako ne pripada hrvatskoj nacionalnoj zajednici, ali da pripada vojvođanskoj zajednici koja prije svega podrazumijeva toleranciju, suživot i uzajamno pomaganje. „Devedesetih godina ova su načela bila narušena i trebalo je dići glas protiv onoga što je činila ratna mašinerija. Hrvatska nacionalna zajednica je kolateralna šteta rata, a o tomu se mora javno govoriti. Vrijeme je da Narodna skupština donese rezoluciju u kojoj će osuditi sve ono što se činilo Hrvatima, našim susjedima, prijateljima, kolegama, što su protjerivani iz ove naše vojvođanske ravnice“, kazao je Subotić dodavši i kako je pitanje informiranja na hrvatskom jeziku, kao i službene uporabe jezika i pisma, pitanje ravnopravnosti Hrvata sa svim drugim građanima AP Vojvodine.

Priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dobile su dvije obitelji čija su djeca pohađala nastavu na hrvatskom jeziku. To su obitelji Slavice i Franje Skenderovića iz Subotice i Jacinte i Zdenka Dulića iz Žednika. Priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos hrvatskoj kulturi dodijeljeno je Josipu Josi Jurci, dirigentu, tekstopiscu, piscu aranžmana i skladatelju, te voditelju Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume i slikarici Ciliki Dulić – Kasiba iz Subotice.

Dan zajednice12 2015 4U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji su pripremili djelatnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nastupile su pjevačke skupine Kraljice Bodroga i Bodroški bećari iz monoštorskog KUDH-a Bodrog, mladi tamburaši HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, recitatorica Maja Andrašić iz KPZH-a Šokadija iz Sonte, kao i zbor djece pri Udruzi Naša djeca iz Subotice koje je pripremila učiteljica Ana Čavrgov.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima