Proslavljen praznik hrvatske zajednice u Srbiji – Dan prvoga saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća

Objavljeno: 10.01.2014. Pregleda: 38

Dan hrv zaj12-2013-0Elektorska skupština na kojoj je izabran prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je 15. prosinca 2002. godine, a taj datum Hrvati u Republici Srbiji slave kao jedan od svoja četiri službena praznika. Taj je praznik obilježen 13. prosinca 2013. godine svečanom akademijom u Velikoj dvorani Nove općine u Subotici, a tom su prigodom po prvi puta uručena i nedavno ustanovljena priznanja HNV-a.

Obraćajući se nazočnima predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić je sumirao tri i pol godine rada ovog saziva Vijeća, ustvrdivši kako je uspostavljen profesionalni ustroj toga tijela koji je sposoban odgovoriti na svakodnevne zadatke koje pred njih postavljaju državne ustanove i manjinske udruge. On je podsjetio na to kako su ove godine isključivo zaslugama HNV-a osigurani prvi udžbenici za nastavu na hrvatskom jeziku. „Istina, to su udžbenici samo za niže razrede osnovne škole, ali je to rezultat jednogodišnjih napora HNV-a. Treba reći kako su tome prethodile opstrukcije Ministarstva prosvjete u vidu nepoštovanja Zakona o niskotiražnim udžbenicima. Mislim da i sada treba reći kako u Srbiji postoji jedan sustav onemogućavanja prava obrazovanja na manjinskim jezicima od strane Ministarstva prosvjete, jer ovo što se događa hrvatskoj djeci nije izoliran slučaj“, kazao je Bačić dodavši kako se ove godine počelo s izučavanjem hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u mjestima Bezdan i Sot. Od ostalih važnih rezultata, Bačić je naveo ustanovljavanje regionalne manifestacije „Srijemci Srijemu“, najavivši kako će se u idućoj godini nastaviti s rješavanjem pitanja udžbenika, te raditi na implementaciji propisa o službenoj uporabi jezika u šest vojvođanskih mjesta, kao i na trajnom rješavanju pitanja prostorija za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Prava se osvajaju
Predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić je u svojem obraćanju pozvao Hrvate da aktivno rade na ostvarivanju svojih manjinskih prava, jer se prava i slobode, kako je naglasio, ne darivaju nego osvajaju. „Još uvijek naše udruge nedovoljno konkuriraju na državne natječaje gdje mogu dobiti sredstva, još uvijek nedovoljno čitamo ‘Hrvatsku riječ’ i pratimo druge hrvatske medije, još uvijek je nedovoljno djece u hrvatskim odjelima, još uvijek ne prakticiramo dovoljno naša prava na službenu uporabu jezika. Tek kada pokažemo koliko sebe cijenimo, tada će nas i drugi cijeniti“, kazao je on.

Dan hrv zaj12-2013-1Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić istaknuo je napore HNV-a da se osiguraju prava precizirana Međudržavnim sporazumom o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske. „Ništa više, ali ni manje od onoga što srpska zajednica ima u Hrvatskoj, nastojimo da i hrvatska zajednica ima ovdje u Srbiji. U tom smislu očekujemo da će Hrvati dobiti izravne predstavnike u parlamentima ove države, kako Republike Srbije tako i AP Vojvodine. Mislim da je i to jedan od ciljeva koji je dohvatljiv, te apsolutno vjerujem da je hrvatska zajednica u stanju izboriti se za to“, kazao je Đurić. Dodao je kako ovdašnji Hrvati na tom putu mogu računati na potporu matične domovine. „Mi ćemo vas podupirati u tome, imat ćemo razumijevanja za sve što činite i možete u tom smislu računati na potporu Republike Hrvatske. Republika Hrvatska će uvijek tražiti da se ispune obveze koje je preuzela Republika Srbija u smislu osiguranja vaših političkih, kulturnih, obrazovnih i svih ostalih prava“, naveo je konzul Dragan Đurić.

Dan hrv zaj12-2013-3Ovom prigodom dodijeljena su i ove godine ustanovljena priznanja HNV-a. Tako je priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi dodijeljeno književniku, prevoditelju, publicistu i kroničaru Lazaru Merkoviću, kojega je kandidirao ZKVH. „Raduje me svaka nova nagrada koja se dodjeljuje onima koji su doista dugo radili, predano i ne pitajući niti imajući radno vrijeme“, kazao je Merković primajući priznanje. „Također me raduje što sam kao sudionik bio na prvoj izborničkoj skupštini. Još više se radujem što vidim mladost. Imao sam sada osobitu čast tu našu mladost vidjeti kako djeluje.“

Dan hrv zaj12-2013-2Priznanje „Ban Josip Jelačić“ za društveni rad u hrvatskoj zajednici dodijeljeno je Branku Horvatu, nekadašnjem predsjedniku HNV– a, ali i HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavakuta, udruge kojoj je darovao kuću u kojoj se danas nalazi njezino sjedište. „Ovo mi priznanje daje do znanja da nisam uzalud radio i zato dobivam ohrabrenje da treba ići dalje. Hrvatska zajednica u Srbiji ima još veliki broj otvorenih pitanja na čijim odgovorima moramo raditi“, kazao je Horvat.

Priznanje „Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku nije dodijeljeno.

Glazba, pjesma i stihovi
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su tamburaši HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice, ženske pjevačke skupine UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača i HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, pjesnikinja Anita Đipanov iz Monoštora, recitator Davorin Horvacki, te djeca iz subotičkog vrtića „Marija Petković“.

Proslavi praznika hrvatske zajednice, osim vijećnika i dužnosnika HNV-a, te predstavnika hrvatskih ustanova i udruga u Vojvodini, nazočili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu na čelu s ministricom savjetnicom Valentinom Šarčević, kao i novi gradonačelnik Subotice Jenő Maglai.

Tekst: D. B. P.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima