Proslavljena Dužijanca u Maloj Bosni

Objavljeno: 18.08.2012. Pregleda: 37

duzijanca mbosna 2012_2Vjernici župe Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni su 29. srpnja 2012. godine svečanim žetvenim slavljem zahvalili Bogu za ovogodišnji urod pšenice. Proslava Dužijance započela je svečanom svetom misom u župnoj crkvi ukrašenoj novim žitom, gdje su mladi mještani u narodnim nošnjama, risari i risaruše, dočekali bandaša i bandašicu Ivana Pelhea i Jovanu Kovač, te malene bandaša i bandašicu Miroslava Stantića i Ivanu Poljaković.

Nakon što je predana slika od slame, kao simbol Dužijance, započelo je svečano misno slavlje koje je predvodio vlč. Marijan Vukov, župni vikar župe Imena Marijina u Novom Sadu, uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Lazara Novakovića.

U prigodnoj propovijedi vlč. Vukov ukazao je vjernicima da je Dužijanca blagdan kojim se treba čuvati sjećanje na pretke i njihovu ostavštinu, te zahvaljivati za dar obitelji.

duzijanca mbosna 2012_3„Nema zdravoga društva bez zdrave obitelji, a to je ona koja se redovito moli i zahvaljuje na svemu Bogu Ocu svemogućemu. Roditelji se trebaju pobrinuti da njihova djeca dobiju ono najbolje, a to je kršćanski odgoj u katoličkoj vjeri. Osim naslijeđene i sačuvane vjere, važni su i naša hrvatska kultura i običaji, među kojima značajno mjesto ima Dužijanca, koja je prije svega vjerom prožeta. Naša je obveza i dužnost sačuvati Dužijancu i prenijeti je na mlađe naraštaje, te ostati vjerni Crkvi, ali i narodu kojemu pripadamo. Stoga, čuvajmo i volimo našu Dužijancu. Ona je prisutna ne samo u našim običajima, nego i u Crkvi. Bit Dužijance nije samo ljepota mladih u nošnji, već što zahvaljujući Bogu za darovani kruh, zapravo sažimamo Kristovo otkupiteljsko djelo, a to je da kruh, kao plod naporna rada, na Dužijanci prinosimo na oltar i on se milošću pretvara u kruh naš nebeski. U tome se zapravo očituje dubina i bogatstvo naše Dužijance, čija je najveća vrijednost upravo duhovna komponenta", naglasio je u svojoj propovijedi vlč. Marijan Vukov.

duzijanca mbosna 2012_1

Bogu se u nedjelju u Maloj Bosni zahvalilo za uspješan svršetak žetve i pjesmom župnog zbora i vjernika, a žetveno slavlje nastavljeno je navečer u prostorijama župe, gdje je održana akademija u sklopu koje su mladi župljani i Vokalno-instrumentalni sastav „Ritam vjere" priredili pjesničko-glazbeni program, a potom je u dvorištu župe održano i tradicionalno Bandašicino kolo.

Tekst i fotografije: Marija Matković


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima