Proslavljene 298. Velike Tekije u Petrovaradinu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 45

Velike Tekije2014-1-mHodočašće na u Biskupijsko svetište Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu proslavljeno je na blagdan Snježne Gospe, 5. kolovoza 2014. godine. Slavlje je započelo 4. kolovoza na vigiliju u poslijepodnevnim satima dolaskom na tisuće vjernika hodočasnika iz svih župa Srijemske biskupije, organizirano u desetak autobusa, kao i iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji, te iz Hrvatske i drugih zemalja. Hodočasnici su pristupali sakramentu ispovijedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku.

Velike Tekije2014-2-mVečernju pontifikalnu misu, uz sudjelovanje nekoliko tisuća vjernika, predvodio je mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u zajedništvu sa svećenicima Srijemske biskupije, iz susjednih biskupija i iz Republike Hrvatske. Sudionike slavlja je na početku pozdravio upravitelj svetišta vlč. Stjepan Barišić, župnik u župi Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu.

Mons. dr. Đuro Hranić je u pozdravu i uvodu u slavlje naglasio kako je dvostruki povod tradicije hodočašća u Gospino tekijsko svetište na vigiliju i na sam hodočasnički dan Velikih Tekija. Upravo na ovaj datum, 5. kolovoza, Crkva časti Blaženu Djevicu Mariju Snježnu Gospu, a slika Gospe Tekijske je naslikana prema slici Snježne Gospe u Rimu u bazilici santa Maria maggiore (svete Marije velike). Tako nas ovaj blagdan povezuje sa štovanjem Majke Božje u sveopćoj, jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Drugi je povod činjenica da je sliku Gospe Tekijske, koju častimo u svetištu, darovao princ Eugen Savojski i to kao znak zahvalnosti za pobjedu nad Turcima 5. kolovoza 1716. godine. Tako se približavamo tristogodišnjem jubileju slike Gospe Tekijske i slavne pobjede kršćanske vojske nad Turcima, što će se slaviti 2016. godine.

Velike Tekije2014-3-mU prigodnoj homiliji mons. Hranić prisutnim je hodočasnicima te večeri poručio: „Ona koja je sebe nazvala neznatnom službenicom Gospodnjom i nama je primjer. Prihvatimo poput nje našu ulogu u životu, u Božanskom planu spasenja. U radosti živimo i zahvaljujmo Bogu, Gospodaru čitave povijesti što je, između mnogih, baš nas izabrao sebi u službu. Budimo ponosni što smo njegove sluge i službenice, pozvani vršiti njegovu volju do svršetka svijeta. I budimo svjesni da do blaženstva, proslave, spasenja ovoga svijeta i do boljitka ovoga društva u kojemu živite možemo doći samo ako ima onih koji su spremni i voljni nasljedovati Mariju, poput nje slušati Isusa i u svom srcu čuvati zajedno s njom Božji naum i Bogu izgovarati svoj Neka mi bude, te poput nje ostvarivati Božji poziv koji je u konkretnim životnim okolnostima upućen svakome od nas.“

Velike Tekije2014-4-mVečernje slavlje završilo je procesijom sa svijećama i slikom Bogorodice s djetetom Isusom u naručju.

Sutradan, na blagdan Snježne Gospe 5. kolovoza, mnoštvo hodočasnika iz Srijema, Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske pohodili su ovo najznačajnije srijemsko marijansko svetište. Već u ranim jutarnjim satima slavlje je počelo pobožnošću križnog puta, misama na mađarskom, njemačkom i staroslavenskom jeziku. Pontifikalno misno slavlje na mađarskom jeziku predvodio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a na hrvatskom jeziku nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić. Misu su suslavili srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, te brojni svećenici, uz sudjelovanje časnih sestara i mnogobrojnih hodočasnika.

Velike Tekije2014-5-mNa sam blagdan Snježne Gospe nadbiskup Hranić je između ostalog i pojasnio zašto se okupljamo u ovom Gospinom svetištu, rekavši: „Okupljamo se ovdje u ovom Gospinom svetištu i ovdje učimo da blaženstvo Isusove Majke Marije nije blaženstvo koje se stječe na način kako je to shvaćala žena iz mnoštva: po obilju zemaljskih dobara; darom dobre, sposobne i uspješne djece; društvenim prestižem i ugledom… Nego se blaženstvo stječe povjerenjem u Boga, oslanjanjem na njega, prepuštanjem čitavoga svojega bića njemu i njegovu vodstvu. Stalno slušamo ljude oko nas koji nam na ovaj i onaj način, a i preko medija, govore: Bog, njegova riječ, Božje zapovijedi, Crkva, glas Crkve u javnosti, religija – to je ono što ugrožava, što ne pripada modernoj državi. Zato kažu da se s tim ide van iz javnoga života, da nam to ne treba. Što se tiče bračnog i obiteljskog zakonodavstva, bioetičke i moralne dvojbe i slična pitanja prigovara se: pa neće nam valjda Crkva pisati i zakone?! Draga braćo i sestre, to je bila i ostaje napast svih generacija ljudi, a ne samo današnjega čovjeka i raskršćanjenoga društva. Toga uvijek ima i bit će. I ne trebamo se zbog toga previše čuditi. Mi smo ovdje da bismo od Majke Crkve, koja je s bolom u srcu i suzama na očima slijedila svoga sina sve do smrti na križu, svjesni da grijeh, da napast izbora onoga što je lakše, jednostavnije i komotnije, kuca i na naše srce.“

Velike Tekije2014-6-mNa koncu mise biskup Gašparović je zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju, uključivši i Radio Mariju Srbije koja je izravno prenosila ovu misu. Hodočasničko slavlje Velikih Tekija zaključeno je večernjom misom u svetištu Gospe Tekijske, koju je predvodio preč. Tomislav Kovačić, župnik u Srijemskoj Kamenici i dekan petrovaradinskog dekanata.

Tekst i fotografije: Tomislav Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima