Prvi Etno kamp u Plavni

Objavljeno: 25.07.2017. Pregleda: 29

etno kamp plavna sl.1Djeca iz Subotice i okolnih naselja jako dobro znaju za Etno kamp Hrvatske čitaonice, koji će ove godine biti održan jubilarni, 10. put, a sreću i zadovoljstvo sudjelovati na ovom kampu, prošloga su tjedna imala djeca iz Plavne, za koju je on organiziran prvi put. Njih oko 25-ero okupilo se od 6. do 8. srpnja, na prvom Etno kampu u Plavni, koji su zajednički organizirali Hrvatska čitaonica Subotica i Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo Matoš.

Prvoga dana Etno kampa, koji se odvijao u Vatrogasnom domu, započele su radionice u kojima su djeca pravila ramove, popularne spinere i kutije za nakit. Naučila su nove pjesme, plesala i započela dramsku radionicu.

Drugi dan bio je u znaku igrica u kojima su se djeca natjecala u dvije skupine. Krunila su kukuruz, prebacivala ga nogom u posude, gradila bunar/kulu od kočanja, igrala hokej s metlama i plastičnim etno kamp plavna sl.2kanticama i tražila skriveni predmet na šest tajanstvenih mjesta. A u radionicama su posebno uživala, jer su pravila notese u obliku krafne ili hamburgera, još koji spiner, ali i nakit. Bilo je i pjevanja i glume, a za to da im ne ponestane energije pobrinule su se tete Marica i Marija s ukusnim ručkom.

Posljednji, treći dan bio je rezerviran za završnu priredbu, ali prije toga uslijedilo je najavljivano iznenađenje, kada su u popodnevnim satima stigli gosti iz Subotice. S djecom su porazgovarale Jasna Vojnić, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, urednica podlistka Hrcko, Ivana Petrekanić Sič, a potom se glavom i bradom pojavio sam Hrcko. Bilo je zanimljivo pipnuti ga, rukovati se s njim, postaviti mu koje pitanje i na koncu, fotografirati se s njim. Tu iznenađenju nije bilo kraja, naime, Hrcko je kampovce počastio tortama.

Prije završne priredbe sudionici kampa su posjetili crkvu sv. Jakova i saznali neke zanimljivosti o njoj, te je priređena izložba radova nastalih tijekom trajanja kampa. Na priredbi je bilo recitiranja, plesa, glume, vođenja programa, djeca su pokazala proizvode koje su napravila u kampu, a ukrasna kutija darovana je župniku Josipu Štefkoviću. Riječi čestitke i potpore uputio je član Vijeća HNV-a Željko Pakledinac.

Voditeljica Etno kampa Katarina Čeliković izrazila je zadovoljstvo što je ovaj multi-kulti kamp divno primljen među djecom različite nacionalnosti, te nadu da će se nastaviti s njegovom organizacijom i u idućim godinama. Zahvalila se suorganizatoru – HKUPD Matoš, Marici Andrić i teti Mariji, Snežani Bunoza, Aleksandri Pakledinac i Ervinu Čelikoviću, koji su tri dana bili s djecom, te na potpori Hrvatskom nacionalnom vijeću, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima