Punoljetnost Festivala dječjeg stvaralaštva u Tavankutu „Djeca su ukras svijeta“

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 49

Djeca su ukras2013-0Osamnaesti po redu Festival dječjeg stvaralaštva „Djeca su ukras svijeta“ održan je u 16. lipnja 2013. godine, u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Festival je prvi puta organiziran 1996. godine kada je spomenuto Društvo obilježavalo 50 godina postojanja. Od tada se svake godine u lipnju održava festivalski oblik okupljanja udruga koje u nekim od svojih sekcija imaju i najmlađe članove zajednica. Festival je prvotno zamišljen kao okupljalište udruga različitih nacionalnih zajednica iz Vojvodine, no posljednjih se godina, zbog razloga financijske naravi sve manje udruga uspijeva organizirati i odazvati se pozivu organizatora.

Djeca su ukras2013-1U ovogodišnjem programu svoje su umijeće prikazala djeca, članovi nekoliko udruga: osim domaćina, članova HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, sudjelovali su članovi HKC „Bunjevačko kolo“ ogranak iz Starog Žednika, HUK „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne, KUD Hrvata „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora, HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca, Bunjevačkog kulturnog centra iz Tavankuta te djecu iz Predškolske ustanove „Naša radost“ - vrtića „Petar Pan“ iz Donjeg Tavankuta.

Ovogodišnji Festival otvorila je Vesna Nikoš Pečkaj, konzulica savjetnica pri Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici:

Djeca su ukras2013-5„Danas sam zaista počašćena što mogu pozdraviti sve drage prijatelje i poštovatelje djece, na punoljetnom Festivalu dječjeg stvaralaštva. Kada jedan narod ima djecu koja već od malih nogu promiču tradicijsku kulturu i običaje svojega naroda, te kada je to potaknuto i podržano od strane roditelja i zajednice, onda taj narod nema bojazni za svoju budućnost. Nadam se da će ovaj Festival živjeti i dalje upravo radi djece, jer ovo je prilika da oni pokažu što od svoje tradicije poznaju“, kazala je Vesna Njikoš pečkaj.

Djeca su ukras2013-2Kao predstavnici Hrvata iz Srijema, ove su godine na festivalu nastupili članovi HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca, koji su se predstavili s mlađim tamburaškim orkestrom i spletom pjesama iz Srijema.

„Naše Društvo gotovo od samog početka sudjeluje na ovome Festivalu, odnosno još dok smo se okupljali pri Župi prije osnutka Društva. Ranijih smo se godina najčešće predstavljali s folklornom skupinom, a sada smo došli samo sa tamburaškim sastavom. Nekima od naših tamburaša ovo je prvi nastup. Ovaj Festival namijenjen dječjem uzrastu sigurno je jako bitan kao stimulans mlađim članovima, jer kako je bitno starijima nastupiti, jednako je tako to važno i mlađima. Prilikom dolaska u Tavankut posjetili smo i Palić, tako da smo imali vrlo lijep i ispunjen dan“, rekao je Ivan Radoš, tajnik HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca.

Djeca su ukras2013-3Kao i ranijih godina, dragi gosti Festivala su i djeca Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora, koje je predvodila Anita Đipanov:

„Večeras smo premijerno izveli pjesmu Nisam dugo pivala kroz selo s 'Malim kraljicama Bodroga', a u drugome dijelu smo izveli stari šokački običaj 'Dičiji sigre sa sokaka', kojim smo tili na jedan autentičan način predstaviti kako je kadgod bilo u Bačkom Monoštoru, kako su i što su se se dica sigrala po sokacima.“

Djeca su ukras2013-4U Organizacijskom odboru napominju da iako sama realizacija Festivala svih ranijih godina nije bila laka, da se ponose kontinuiranim održavanjem te se raduju jer su tijekom godina stekli prijatelje koji se uvijek nanovo rado odazivaju njihovome pozivu. Ističu volju i nadalje raditi na ovakvom načinu okupljanja djece, no svakako ostaju raspoloženi i za inovacije za koje se nove generacije budu zanimale.

Tekst: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima