Radionica u Tavankutu: Svjedočanstvo tamburaške pismenosti

Objavljeno: 22.07.2016. Pregleda: 38

Radionica Tavankut2016Gradska knjižnica Subotica u svojoj zbirci posjeduje rukopisni notni materijal profesionalnog tamburaškog orkestra Radio Beograda nastao između dva svjetska rata koji svjedoči o počecima, ali i visokoj razini muzičke pismenosti tamburaša toga vremena. Ovaj tamburaški orkestar je na svom repertoaru imao sve tada popularne forme, od spletova narodnih pjesama, marševa, šlagera ali i djela poznatih klasičara poput Verdija, Schuberta, Mozarta, Straussa, Puccinija, Wagnera i drugih skladatelja.

U okviru projekta Gradske knjižnice Subotica nazvanog Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka XX. stoljeća – digitalizacija koji je financijski poduprlo Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, u Tavankutu je 15. srpnja 2016. godine održana prva radionica. Profesor glazbe i tambure Vojislav Temunović i informatorica Gradske knjižnice Subotica i voditeljica projekta Bernadica Ivanković predstavili su rukopisne note iz ove bogate zbirke polaznicima tamburaške sekcije V. Seminara bunjevačkog stvaralaštva. Tom prigodom istaknute su sve posebnosti partitura kao i koji je njihov značaj u današnjem tamburaškom muziciranju. Uslijedio je i praktični dio gdje su svirali po ovim notama, a dio programa je i izveden na završnoj večeri priređenoj u povodu završetka seminara.

Istodobno uz digitalizaciju ove vrijedne notne građe realiziraju se i radionice kojima se želi popularizirati spomenuti sadržaj koji će do kraja godine u digitalnoj formi biti dostupan široj javnosti na internetskom portalu Gradske knjižnice Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Biserje tradicije
  • Revija nošnji
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima