Radosno mjesto Isusova rođenja

Objavljeno: 26.12.2016. Pregleda: 42

bozicne jaslice 4Božićne jaslice su znak slavljenja Božića, prizor koji nas vraća u betlehemsku noć i pobuđuje nježnost i ljubav. Umjetničko prikazivanje jaslica na kršćanskom Zapadu nalazimo već u 4 st., a prvi prikaz živih jaslica s pravim životinjama i slamom uprisutnio je sveti Franjo iz Asiza 1223. godine u Grecciu. „Pojam božićnih jaslica temelji se na novozavjetnim riječima koje je anđeo objavio pastirima: ‘Naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.’ (Lk 2, 12) Budući da se jasle obično nalaze u staji, Crkva na Zapadu je Kristovo rođenje smještala u staju, dok je Istočna Crkva smještala mjesto Rođenja u spilju, što je i primjerenije podneblju Svete Zemlje. Nad spiljom, za koju Predaja drži da je mjesto Isusova rođenja, carica Jelena je 335. godine sagradila crkvu“, pojašnjava nam teologica Mirjana Ivanković.

Ovom prigodom donosimo prikaz nekoliko božićnih jaslica u Subotičkoj i Srijemskoj biskupiji.

Crkva Isusovog Uskrsnuća, Subotica

Crkva Isusova Uskrsnuća u Subotici posjeduje jedinstvene jaslice na ovim prostorima, s obzirom na to da su u narodnom stilu. Svebozicne jaslice 3 figurice, osim Isusa, Marije i Josipa, izrađene su u bunjevačkoj narodnoj nošnji. Kako župnik msgr. Bela Stantić kaže: „Jer to smo mi. Isus se mogao roditi i kod nas i tad bi svi mudraci i pastiri bili odjeveni kao mi. Divojka nosi kolač božićnjak, mladić badnjak, otac brime slame, mama čorbu za večeru, a dida je pastir. Cijela obitelj se ide pokloniti Isusu.“ Jaslice je izradila hrvatska umjetnica iz Vinkovaca Lojzika Ulman 1981. godine.

Crkva sv. Petra i Pavla, Bajmak

bozicne jaslice 2Božićne jaslice u Bajmaku, župi sv. Petra i Pavla nedaleko od Subotice, također je izradila hrvatska umjetnica Lojzika Ulman. „Umjetnica je 1980. likovno ilustrirajući Izaijin mesijanski tekst proroštva ‘Vuk će prebivati s janjetom, a djetešce njih će roditi’ izrazila da dolazak Mesije pokreće svu neživu i živu prirodu bilje i životinje i sva stvorenja da se poklone novorođenome u naručju Svete Obitelji“, rekao je vlč. Zsolt Bende. Ove jaslice su bile izložene na Međunarodnoj izložbi jaslica u Rimu 1987. godine, gdje su se, kako je prenio Glas koncila po sudu stručnjaka i posjetitelja uvrstile među najizvornije jaslice na izložbi.

Crkva Uzvišenja Svetog Križa, Ruma

Jedne od ljepših jaslica tijekom ovih božićnih blagdana postavljene su ove godine u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. Tradicija uljepšavanja interijera crkve pred božićne blagdane prisutna je u ovoj župi godinama. Pred božićne blagdane vjernici iz ove župe trude se da interijer crkve bude što ljepši, a da jaslice kao prikaz Isusovog rođenja budu što vjerodostojnije. Župljani su se i ove godine zajedno sa svojim župnikom Ivicom Ćaćićem, potrudili da njihova crkva na dan proslave Isusova rođenja bude prikladno uređena. I ovoga puta ispred oltara postavljene su jaslice kao prikaz Isusovog rođenja s postavljenim figurama djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejzažnih kulisa uz likove poput pastira i anđela. Jaslice će u ovoj župi, kao i u drugim crkvama, ostati sve do blagdana Krštenja Isusova.

Crkva sv. Lovre, Sonta

I za ovaj Božić, kao i godinama unazad, ispred oltara crkve sv. Lovre u Sonti postavljene su jaslice. Prema riječima župnika vlč. Josipabozicne jaslice 1 Kujundžića puno vjernika je zaslužno za sveukupno uređenje sonćanske župne crkve, ne samo za božićne blagdane, nego i za svaku drugu svečanu prigodu. Stoga nije želio isticati imena onih koji su sudjelovali u izradi jaslica. „Jednostavno, zahvalan sam svim svojim vjernicima zbog velikog odaziva i doprinosa u svakoj prigodi u kojoj je to potrebno, pa tako i u ovim, najsvečanijim i najradosnijim danima naše crkve“, rekao je vlč. Kujundžić.

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. A., S. D. i J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima