Razgovor povodom Hrckovog maskenbala - Dražen Prćić, idejni pokretač manifestacije

Objavljeno: 19.02.2017. Pregleda: 36

drazen prcicPrvi broj Hrcka, časopisa za djecu na hrvatskom jeziku, izašao je koncem 2003. godine. Usmjeravanje Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ i u smjeru proizvodnje medijskih sadržaja za mališane, potaknulo je još jedan, doduše nemedijski projekt vezan za tu ciljnu skupinu. U pitanju je Hrckov maskenbal u Subotici. Prvi takav maskenbal održan je 20. veljače 2004. godine u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo i otada se održava redovito svake godine. Ovogodišnje, četrnaesto izdanje maskenbala priređeno je 10. veljače, a tim smo povodom razgovarali s idejnim pokretačem ove manifestacije i našim kolegom Draženom Prćićem.

 

Kako ste došli na ideju pokretanja Hrckovog maskenbala?

Tjednik Hrvatska riječ je obnovljen 2003., krajem siječnja te godine izlazi prvi broj, a nedugo za tim pokrenut je i dječji časopis Hrcko. Na tom tragu, pokrenuli smo i Hrckov maskenbal kao pokladnu manifestaciju za djecu. Želja je bila da se oni okupe na jednom mjestu, provedu ugodno vrijeme i zabave, ali i da se bolje međusobno upoznaju. Treba reći da je 2002. počela i nastava na hrvatskom jeziku u Srbiji, te je jedan od ciljeva maskenbala bio poticaj i tom projektu, budući da jezgru sudionika čine učenici koji idu u hrvatske odjele ili slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Naravno, dolaze i druga djeca iz hrvatske zajednice. Veliku pomoć u organizaciji imali smo od početka upravo od učiteljica i nastavnica, ali i drugih volontera. A tako je i danas. Na prvom maskenbalu smo imali sudionike mahom s teritorija Grada Subotice, bilo ih je oko dvije stotine, kasnije su uključena djeca i iz drugih krajeva Vojvodine, što čini da događaj bude masovniji. Djeca su bila oduševljena prvim maskenbalom, imala su vrlo kreativne maske. To nam je dalo dodatni poticaj da nastavimo s organiziranjem maskenbala i iduće godine. Danas je to već preraslo u jednu lijepu tradiciju, jedan brand NIU Hrvatska riječ ali i cijele hrvatske zajednice.

Prva dva maskenbala su imala natjecateljski karakter, koji je poslije ukinut...

Prve godine smo imali tri prve nagrade, a druge šest nagrada. Nagrade su osigurali sponzori, privatna ili javna poduzeća. Maske sudionika su zaista kreativne i jedinstvene, te smo od te prakse nagrađivanja odustali. Na Hrckovom maskenbalu svako je dijete, možemo slobodno reći, pobjednik.

Kako vam je bilo na ovogodišnjem maskenbalu?

Kao i svake godine – lijepo i zabavno. Bilo je blizu 400 djece iz Subotice i okolice, Monoštora, Berega, Vajske, Plavne, Sonte... Nažalost, nisu došla djeca iz Srijemske Mitrovice i Petrovaradina. Iako od 2006. nisam više ozbiljnije uključen u organizaciju manifestacije, ponosan sam na ovaj brand kojega smo zajednički kreirali. Na mladima svijet ostaje, a meni je u svezi s maskenbalom najdraža stvar, odnosno najveće zadovoljstvo, kada vidim osmjeh na dječjem licu. Ove izvannastavne aktivnosti su važne za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i to treba njegovati. Smatram da Hrckov maskenbal, uz druge manifestacije za djecu poput primjerice Etno kampa Hrvatske čitaonice, Pokrajinske smotre recitatora ili Smotre dječjih pjevača i zborova, koju organizira HGU Festival bunjevački pisama, ali i svih drugih, daje doprinos toj priči.

Iako više niste uključeni u njegovu organizaciju, kako vidite budućnost Hrckova maskenbala?

Vjerujem da budućnost nije upitna. Iza maskenbala stoji dobro organizirani tim, ljudi koji su povezani i na drugim projektima u hrvatskoj zajednici. To je jedna od garancija njegove budućnosti.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima