Razgovor povodom proširenja hrvatskog programa na RNS3 - Petar Pifat, urednik i voditelj emisija

Objavljeno: 14.11.2016. Pregleda: 33

petar pifatPočetkom listopada proširen je program na hrvatskom jeziku koji se emitira na trećem programu Radija Novi Sad (RNS3) javnog medijskog servisa AP Vojvodine. Namjesto dosadašnjih pola sata tjedno, obim programa je uvećan na sat vremena tjedno. Program sadržava dvije polusatne emisije koje se emitiraju subotom i utorkom (obje u terminu od 14.15 sati). Treći program Radija Novi Sad (RNS3), namijenjen je za programe na jezicima nacionalnih manjina, a nalazi se na frekvenciji 100.00 Mhz-a (za područje Novoga Sada). Program ovoga radija se može slušati i online na internetskoj stranici www.rtv.rs. Za realizaciju emisija sada je angažirana nezavisna produkcija – Hrvatska udruga novinara Cro news iz Subotice. Emisije uređuje i vodi Petar Pifat, kulturni djelatnik i glazbenik iz Petrovaradina.

Prošireni program i novi, atraktivniji termini aktualni su mjesec dana. Ima li reakcija slušateljstva; ako ih ima, kakve su?

Svaki medij ima svoj auditorij, pa i radijski program na hrvatskom jeziku RTV-a, s obzirom na to da kontinuitet njegova emitiranja postoji četiri i pol godine unazad. Sličnost hrvatskog jezika sa srpskim koji razumije cjelokupno stanovništvo Srbije, zatim odnedavno povećanje vremenskog prostora na RTV-u i to u puno atraktivnijem terminu nego li dosad, siguran sam da će i putem ovoga medija značajno povećati vidljivost hrvatske zajednice u medijskom prostoru. Statistički podaci o broju i kategorijama slušateljstva zasad nam nisu poznati, ali nam povratne informacije od pojedinih slušatelja širom Vojvodine, u smislu izravnog javljanja u redakciju i upućene potpore, nedvojbeno govore da se emisije slušaju. Pozivam slušatelje da svojim prijedlozima, sugestijama, komentarima i očekivanjima pridonose poboljšanju ovoga programa.

Kojim se događajima i temama bavite u emisijama?

Iako mnoge studije u svijetu ukazuju da je radio najbolji medij za informiranje o lokalnim događajima, radio na hrvatskom jeziku RTV-a okuplja i povezuje lokalne kulturne i društvene pojave i događaje u jednu zajednicu. Emisije se ne bave dnevnopolitičkim temama niti aktualnim vijestima koji su dostupni u svim ostalim medijima. Ponajprije, takva vrsta vijesti ne bi više bila vijest za spomenute radijske emisije koje se na RTV-u emitiraju dvaput tjedno, a s druge strane, na taj način bi se oduzeo ili skratio prostor za šire i potpunije izvještavanje o važnim događajima kojima se ne bave nacionalni, pa niti lokalni mediji. Sadržaj dosadašnjih 10 emisija činila su uglavnom izvješća s mnogih kulturnih dešavanja na sceni hrvatske zajednice – festivala, koncerata, gostovanja, književnih i drugih tematskih događanja, manjim dijelom gospodarskih skupova, te dijelova reportaža i intervjua s istaknutim pojedincima iz hrvatske zajednice u Vojvodini koja se realiziraju u suradnji s neovisnom produkcijom Cro news iz Subotice.

U produkcijskom smislu, s kojim izazovima se susrećete u realizaciji programa? Jeste li, u tom smislu, zadovoljni potporom vodstva Radio Novog Sada?

Izazovi u radijskom poslu su svakodnevni. Nije uvijek jednostavno pobijediti u utrci s vremenom, a pritom biti maksimalno aktualan. Samostalno osmišljavanje emisije zahtijeva dosta kreativnosti, medijske i tehničke pismenosti, kao i visoko održavanje vokalne higijene. U smislu perspektive, izazove vidim u vođenju emisije uživo i izravnom kontaktu, odnosno razgovoru sa slušateljima, suvremenoj i originalnoj formi, te nadasve važnoj, zanimljivoj i aktualnoj tematici koja bi zainteresirala i privukla slušatelje. To mi je, bit ću slobodan reći, imperativ. Vodstvo Radio Novog Sada u potpunosti omogućava slobodno i kreativno djelovanje redakcije. Vjerujem da će koordinacija s vodstvom koja je, kao i emisije, nedavno započela biti u stalnom usponu, svakako u interesu održavanja i unaprjeđenja kvalitete i kvantitete programa na hrvatskom jeziku.

Koliko radio kao medij zadovoljava potrebe informiranja građana s obzirom na današnju dominaciju tzv. ekranske kulture?

Vjerujem da bi se jedini ispravan odgovor na to pitanje mogao dobiti nakon provođenja ankete koja bi, svakako, trebala sadržavati još poneka pitanja od značaja za slušanost, analizu i unaprjeđenje programa.

Pretpostavljam kako je još rano govoriti o tomu, ali ima li nekih planova – hoće li se program širiti, hoćete li angažirati još neke suradnike...?

Svakomu je stalo do unaprjeđenja programa. Premda o tome ili eventualnom proširenju još nije bilo razgovora, držim da bi preduvjet značajnijeg unaprjeđenja morao podrazumijevati angažiranje jednog ili više novih suradnika. Mislim da je u ovom trenutku rano govoriti o tome.  

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima