Razgovor s Anom Hodak, urednicom informativno-pastoralnog lista Srijemske biskupije „Nada“

Objavljeno: 26.02.2017. Pregleda: 34

list srijemske biskupijePrvi broj informativno-pastoralnog lista Srijemske biskupije Nada izašao je u srpnju 2015. godine, a nakon Uskrsa uredništvo najavljuje tiskanje četvrtog broja. Nada je prvi i jedini tiskani medij koji piše o događajima unutar Srijemske biskupije, te je zbog toga njegov značaj od izuzetne važnosti za ovu biskupiju, a i šire. O načinu funkcioniranja i osnovnim karakteristikama lista razgovarali smo s glavnom i odgovornom urednicom, vjeroučiteljicom i doktorandicom Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Anom Hodak.

 

Što je uredništvo htjelo poručiti imenom Nada koje ste dali listu?

Ime Nada je znakovito, jer ono predstavlja izraz naše nade. Iako smo biskupija koja djeluje u teškim uvjetima, osobito otkako smo se osamostalili, ipak ne gubimo nadu nikada. U prvom broju uvodne riječi biskup Đuro Gašparović je lijepo napisao da je ovaj list pokazatelj naše žive vjere i nade koju mi ovdje u Srijemu živimo.

Kako je koncipiran list? Imate li stalne rubrike ili su one podložne promjenama ovisno o potrebama?

Nemamo striktno određen broj stranica, ali se trudimo da bude što više sadržaja. Imamo neke stalne rubrike koje smo se trudili u ova prva tri broja ispoštovati, a nadamo se da ćemo imati materijala za njih i za sljedeće brojeve. Prvi dio lista je vezan za život Crkve u Srijemu i informativnog je karaktera. Ovdje smo željeli prikazati da je Crkva u Srijemu živa pošto do sada nismo imali načina, jer nismo imali svoje glasilo. Želja nam je bila da se mi unutar Biskupije više povežemo tako što ćemo čitati jedni o drugima što radimo i što se događa kod nas, te da na taj način dajemo ideje i poticaj jedni drugima. Također, želimo upoznati i druge ljude da je crkva u Srijemu živa i da imamo puno događanja. U ovaj informativni dio spada i rubrika koja prati događaje izvan Srijemske biskupije kako bi se naši vjernici mogli upoznati što se događa izvan naših granica. Do sada nismo pisali o događajima izvan Hrvatske. Za razliku od prvog dijela lista koji je informativnog, drugi dio je pastoralnog karaktera. Ovdje imamo stalne rubrike o Bibliji, o povijesti Srijema i o sakramentima. Preko ovih stranica želimo dati čitateljima mogućnost da prodube svoju vjeru. Također imamo i stranice za djecu. Za sad je ideja takva da im preko ovih stranica kroz zadatke i križaljke prikažemo živote svetaca Katoličke crkve koji bi im mogli i postati uzor u kršćanskom životu. Imamo i stranice za vjeroučitelje koja je koncipirana u vidu pomoći u nastavi jer je posao vjeroučitelja u našoj biskupiji, a i općenito u Vojvodini, težak zbog slabe dostupnosti literature.

Kako se financirate?

Financiramo se preko natječaja Ministarstva pravde – Uprava za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama. Uvjet natječaja je bio da izlazimo dva puta godišnje. Početna ideja je bila da izlazimo svaka tri mjeseca ali zbog velikih obveza naših suradnika ne stižemo uraditi više od dva broja godišnje. Možda se i vratimo na prvobitnu ideju kad kadrovski ojačamo. Za sada imamo malo suradnika i sve se temelji na dobrovoljnom radu. Nemamo redakciju, komuniciramo preko maila, a sredstva koja dobijemo potrošimo na tiskanje. Do sada smo imali dovoljno sredstava da nam list bude cijeli u boji, a posljednji, treći broj ima 71 stranicu.

Kakva je zainteresiranost vjernika Srijemske biskupije za ovaj informativno-pastoralni list? Kolika vam je tiraža?

Zainteresiranost vjernika je dosta velika. Svi su pozitivno primili ovaj list i jako ih raduje što konačno imaju priliku čitati o onom što se događalo kod njih u župi, ali i u drugim župama diljem Srijema. Uvijek s nestrpljenjem iščekuju sljedeći broj. Tiraža nam je oko 2.700 komada po broju.

Na koji način se vjernici još mogu informirati o događanjima u Srijemskoj biskupiji? Aktivna je internetska stranica Srijemske biskupije na kojoj se objavljuju važnija zbivanja za biskupiju, a također i stranica Sveto pismo koje uređuje svećenik iz Rume i profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Đakovu Ivica Čatić. Što se tiče tiskanih medija, Nada je jedini list koji piše o događajima u Srijemskoj biskupiji.

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima