Razgovor s Bernadicom Ivanković, predsjednicom Hrvatske čitaonice iz Subotice

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 33

Bernadica IvankovicU Hrvatskoj čitaonici iz Subotice zadovoljni su proteklom 2017. godinom. Nastavili su, kažu, kontinuitet organiziranja manifestacija koje su većinom od pokrajinskog značaja.
„Godinu smo započeli Književnim prelom koje je bilo u znaku knjige i ri(je)či. Održali smo i XV. Pokrajinski susret pučkih pjesnika Lira naiva ovoga puta prvi puta u Hrvatskoj, u Gradištu kraj Županje. Kao plod susreta objavljena je i petnaesta zbirka pjesama Riječi za nebo – Lira naiva 2017. Deseti Etnokamp okupio je oko 85 djece iz Subotice s okolicom, ali i iz Beograda, s Hvara i iz Španjolske s kojima je radilo 55 volontera. Bogati program trodnevne najveće književne manifestacije XVI. Dani Balinta Vujkova, dani hrvatske knjige i riječi zadovoljio je potrebe svih uzrasnih skupina.

Tiskali smo i prvu knjigu Bajke 1 u novoj ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova u ekskluzivnom izdanju. Godinu smo završili XVI. Pokrajinskom smotrom recitatora na hrvatskom jeziku u Subotici čiji su pobjednici putovali na jednodnevni izlet u Osijek. Zbog financijskih sredstava, kojih nikada nije dovoljno, nismo organizirali posebnu svečanost povodom 15 godina rada Hrvatske čitaonice koju smo obilježili prošle 2017. godine nego smo si dali dodatnog truda te su sve naše manifestacije bile u znaku ove obljetnice. Puno se radilo i zadovoljni smo rezultatima jer smo tijekom godine dobivali potvrdu s različitih instanci da smo podigli kvalitetu i do sada veoma uspješnih programa Hrvatske čitaonice, zbog čega smo posebno sretni“, kaže predsjednica udruge Bernadica Ivanković.
Planovi udruge u 2018. godini?
Planovi najvećim dijelom ovise o financijskim sredstvima koja još uvijek nisu poznata i to značajno otežava planiranje udrugama. No, svakako kanimo sve manifestacije Hrvatske čitaonice održati i u 2018. godini. Hoće li biti više od toga, ovisit će o financijskoj potpori. Tako će XII. Književno prelo biti priređeno već 9. veljače u Subotici, a XVI. Pokrajinski susret pučkih pjesnika Lira naiva 2018. bit će održan 26. svibnja u Maloj Bosni. Jedanaesti Etnokamp je planiran od 27. do 31. kolovoza. XVII. Dani Balinta Vujkova će vjerojatno biti održani nešto ranije nego uobičajeno, od 4. do 6. listopada dok će XVII. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku biti organizirana 9. studenog. U ovisnosti od dobivenih sredstava na natječajima planiramo tiskati i nekoliko knjiga među kojima i zbirku odabranih pjesama sa susreta Lira naiva te Zbornik radova s Dana Balinta Vujkova ali posebice se veselimo nastavku nove edicije Izabrana djela Balinta Vujkova. Nadamo se da ćemo imati dovoljno snage, novca i volontera da planirano i realiziramo.
U najkraćem, koji su najveći problemi s kojima se udruga suočava u radu?
Vjerujem da je svim udrugama isti problem kako planirati godinu kada do prvih šest mjeseci ni ne znate s kojim sredstvima raspolažete. Dodatno nas opterećuje i otežava rad s dva obvezna žiro računa – trezorski i bankovni, ali specifični problem Hrvatske čitaonice jest i kako pridobiti publiku za knjigu. Sve naše manifestacije i programi se većinom temelje na jeziku, knjizi i književnosti što i nije posebice popularna tema koja puni dvorane. No, mislim da smo protekle 2017. godine uspješno odgovorili na ovaj izazov te su naši programi ipak bili posjećeni.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima