Razgovor s Josipom Horvatom, predsjednikom HLU „Croart“ iz Subotice

Objavljeno: 08.03.2018. Pregleda: 42

Josip HorvatHrvatska likovna udruga Croart iz Subotice postoji sedam godina, a osim akademskih i amaterskih likovnih umjetnika, okuplja i ljubitelje likovne umjetnosti. Svoj rad u 2017. godini ocjenjuju uspješnim budući da su realizirali sve zacrtane i aktivnosti najavljene na godišnjoj skupštini udruge. Među njima, ističu se dvije najveće manifestacije udruge koje ujedno imaju i međunarodni karakter – Umjetnička kolonija Stipan Šabić, koja je imala svoj sedmi saziv i šesti saziv Umjetničke kolonije Panon-Subotica koja okuplja slikare iz triju država u panonskoj nizini – Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Valja spomenuti i skupne izložbe s ovih kolonija, popraćene katalozima, te sudjelovanje članova udruge na likovnim manifestacijama u zemlji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Svojoj počasnoj članici i osnivačici Ruži Tumbas (koja je nekoliko mjeseci kasnije preminula) priredili su samostalnu izložbu, u povodu 60. obljetnice slikarskog rada.
Planovi za 2018. godinu?
Uz nove sazive naših dviju umjetničkih kolonija – Stipan Šabić i Panon-Subotica, te izložbe djela nastalih na njima, u ovoj godini nastavljamo suradnju sa sličnim udrugama u inozemstvu kroz sudjelovanje naših članova na kolonijama i izložbama koje oni organiziraju. To su suradnje s udrugom gradišćanskih Hrvata u Koljnofu, s Udruženjem likovnih umjetnika i likovnih kritičara Grada Zagreba koja organizira Likovne susrete u Vugrovcu, sa slikarima iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovaca u okviru bijenalnih susreta umjetnika iz Vinkovaca i Subotice. Prvi put slikari Croarta predstavit će se svojim radovima na izložbi koju u ožujku organizira Gradska likovna galerija u Kaloči u Mađarskoj. Naravno, planiramo sudjelovati na likovnim kolonijama hrvatskih udruga iz Plavne, Šida, Novog Sada, Stanišića, Vajske i Lemeša, a u planu su nam i manje jednodnevne kolonije u Martonošu, Maloj Bosni, Žedniku i Somboru.
Koliko članova imate i koji su najveći problemi u radu Udruge?
Udruga ima 34 registrirana člana od kojih je 22 slikara, dok su ostali ljubitelji likovne umjetnosti. Kao i većina hrvatskih udruga i Croart se susreće s problemom starenja članstva, dok mladi odlaze u inozemstvo ili pak nemaju vremena za aktivnim sudjelovanjem u radu Udruge. Kronična boljka je nedostatak financijskih sredstava, koja su nedostatna i koja pristižu kasno. Croart je u 2017. dobio nešto više novca u odnosu na prethodnu godinu, pa smo uspjeli obaviti planirane aktivnosti, hajmo reći lakše nego ranijih godina te uraditi određene aktivnosti koje nismo uspjeli u ranijim godinama. Problem nam je i smještaj i čuvanje slika. Fundus Udruge čini preko stotinu likovnih radova u raznim tehnikama. Za njih još uvijek nemamo odgovarajući smještaj i u narednom razdoblju predstoji nam angažiranje u tom smjeru: pokazuje se da nam je lakše stvoriti lijepa djela nego ih sačuvati za buduća vremena i pokoljenja.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima