Razgovor s Katicom Naglić, tajnicom Hrvatske čitaonice „Fischer“ iz Surčina

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 33

Katica NaglicHrvatska čitaonica Fischer iz Surčina jedna je od mlađih hrvatskih udruga u Srbiji. Ove će godine napuniti dvije godine postojanja. Udruga ima stotinjak članova, rade u nekoliko sekcija, a tijekom prošle godine imali su više nastupa.

„Sudjelovali smo na manifestaciji Srijemci Srijemu, gdje smo po pozivu sudjelovali sa sve tri sekcije: muzičkom, literarnom i kreativnom. To je bio naš prvi javni nastup, što ovom događaju daje poseban značaj. Sudjelovali smo i na Sajmu nacionalnih manjina, prilikom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca prošle godine. Ponosni smo na to sudjelovanje. Koncem listopada održano je predstavljanje knjige našeg župnika Marka Kljajića koja je za nas veoma značajna jer se bavi Surčinom. Osim navedenih aktivnosti, proslavili smo i obljetnicu otvaranja naše čitaonice, održali smo uskršnju izložbu u Surčinu, Zemunu i Golubincima, kao i božićnu izložbu kreativne sekcije u Surčinu, koja je oplemenila Advent“, kaže tajnica udruge Katica Naglić.
Koji su Vam planovi za ovu godinu?
Rad s mladima u okviru udruge bit će nam jedna od najvažnijih aktivnosti. Imamo mlade muzičare i pjesnike, koji su samo povremeno uključeni. U planu nam je i izdavanje trećeg izdanja knjige Surčin kroz povijest. Ova knjiga ima veliki značaj ne samo za Surčin već i za čitav Srijem. Naš župnik Marko Kljajić uveliko priprema novu knjigu pod naslovom Rodoslovlje hrvatskih prezimena u župi Surčin. Izdavanje ove knjige planiramo do kraja godine. Također planiramo i izdavanje knjige pučkih pjesama i aforizama članova naše udruge. Proslavu obljetnice kreativne sekcije planiramo sutra, 3. veljače, a pripreme za nastup na Mačkarama u Golubincima su u završnoj fazi. Ove godine ponovno ćemo sudjelovati na manifestaciji Srijemci Srijemu, a drugu obljetnice naše udruge proslavit ćemo u kolovozu. Želimo i da opremimo članove naše udruge s nacionalnim nošnjama za javne nastupe. Nošnje bismo pravili prema uzoru naših prabaka i pradjedova. Održavanje izložbi kreativne sekcije nastavit će se i ove godine, a u okviru njih planiramo održavanje kreativnih radionica. Također nam je u planu organiziranje literarnih večeri s čitanjem djela hrvatskih autora iz Srijema.
Koji su Vam najveći problemi s kojima se suočavate?
Najveći problem nam je privući mlade u rad sekcija udruge. U planu nam je nabava instrumenata za tamburaški orkestar, ali nema dovoljno interesenata koji bi učili svirati. Također, ono što nas muči je kako skrenuti pažnju javnosti u matičnoj državi na naše aktivnosti. Za sada pomalo objavljujemo članke vezane za rad naše udruge u Vjesniku Đakovačke nadbiskupije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima