Razgovor S Maricom Andrić, predsjednicom HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne

Objavljeno: 07.03.2018. Pregleda: 35

Marica AndricHKUPD Matoš iz Plavne je, kako kažu u upravi udruge, tijekom 2017. godine u potpunosti realizirao planirane aktivnosti.
„Osim pripreme i održavanja redovitih manifestacija, poput Dana A. G. Matoša i Josipa Andrića, uz pomoć ZKVH-a i Hrvatske čitaonice iz Subotice, te potporu HNV-a i NIU Hrvatska riječ, pripremljen je i prvi puta održan trodnevni Dječji etno kamp u Plavni, uz sva obilježja multikulturalne manifestacije.

Ova manifestacija naišla je na veliko zanimanje i pozitivne ocjene i djece i roditelja i voditelja radionica. Još jedna od novina je i to da je dramska sekcija ponovno započela s radom. Sudjelovali smo na zajedničkoj manifestaciji Šokci i baština, na Tradicijskom ženskom češljanju u Baču, na reviji nošnji na Baranjskom bećarcu. Dječja folklorna skupina gostovala je nekoliko puta i imala više nastupa, ali nažalost, ne mogu nastupiti tamo gdje se traži glazbena pratnja, jer sada kada imamo svoja glazbala, nemamo tamburaše. Organizirali smo i trodnevno hodočašće u Međugorje i izlet na Kravice, obilazak Mostara i Sarajeva. Tijekom godine radilo se i na obnovi običaja, poglavito vezanih za crkvu“, rekla nam je predsjednica udruge Marica Andrić.

Što planirate u 2018. godini?
Cijelu 2018. godinu planiramo posvetiti obilježavanju desetljeća postojanja i rada Udruge. Taj rođendan je već proslavljen organiziranjem zabavne večeri. Na svim našim manifestacijama, a osobito na Danima A. G. Matoša i Josipa Andrića, na neki način će se obilježiti ovaj mali, ali za nas Hrvate u Plavni vrlo značajan jubilej. Nastavit ćemo i s organiziranjem i održavanjem Dječjeg etno kampa, njegovanjem običaja, očuvanjem jezika i pisma, proširenjem knjižnog fonda, nabavom starih, originalnih ali i rekonstrukcijom i izradom novih šokačkih narodnih nošnji i prateće opreme.
Koliko članova imate i koji su vam najveći problemi u radu?
Svakako nedostatak kadra, počevši od stručnog koreografa, tamburaša, administratora, pa do voditelja sekcija. Financijska situacija nije blistava, a sudeći po općim zbivanjima u državi, bojim se da ne bude novih umanjenja priljeva sredstava. Nismo u mogućnosti nigdje gostovati, zbog nedostatka sredstava, te zbog tamburaškog sastava koji više ne funkcionira. Rak-rana nam je stalno smanjenje broja članova. U posljednjih nekoliko godina umrlo nam je 17 članova, u inozemstvo se odselilo 13, četiri djevojke su se udale i odselile iz Plavne, nekoliko njih se uposlilo u gradovima, pa su i oni otišli iz sela, a nekoliko članova nas je i napustilo. Trenutačno Udruga broji 57 odraslih i 29 djece. Veliki problem nam predstavlja i nedostatak vlastitog prostora. Knjižnica i čitaonica koju Udruga koristi i kao mjesto za sastanke i probe nekih od sekcija, neodgovarajuća je, nema riješeno grijanje, prokišnjava i urušava joj se strop.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima