Razgovor s Petrom Pifatom, predsjednikom HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 32

Petar PifatHKPD Jelačić iz Petrovaradina djeluje u šest odjela – zborski, klapski, orkestarski, dramski, povijesno-istraživački i sportski. Znatno veća financijska potpora koju su za pojedine projekte u 2017. dobili od Hrvatske u odnosu na ranije godine pokazuje koliko je projektni tim Društva u protekloj godini ambiciozno radio, kaže predsjednik petrovaradinske udruge Petar Pifat.
„Najveći i najvažniji projekt je gastro manifestacija CROz kuhinjuVojvodine čiji će program svoj vrhunac imati u svibnju ove godine, a za cilj ima upoznavanje, povezivanje, objedinjavanje i promoviranje kulinarske kulture cjelokupne hrvatske zajednice u Vojvodini i njenih gastro-regija.

Prema usvojenom planu provodili smo i mnoge druge kulturne aktivnosti koje imaju za cilj obvezu čuvanja spomena na znamenite osobe i važne događaje iz prošlosti Petrovaradina i Novog Sada. Tu mislim na spomendane i obljetnice Franje Štefanovića, Josipa Runjanina, bana Josipa Jelačića i drugih velikana. Povodom 190 godina od rođenja i 120 od smrti Ilije Okrugića Srijemca, organizirali smo njemu u čast dva koncerta: prvi u svibnju u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske, a drugi za Božić u Novome Sadu. Kada je riječ o nakladništvu, priredili smo i objavili brošuru s božićnim običajima i popijevkama iz Petrovaradina. U postignuća ubrajamo i širenje prekogranične suradnje s udrugama i institucijama u regiji u kojima dosad nismo bili. Tu konkretno mislim na Istarski poluotok i tamošnju udrugu Mate Balota, te Kulturni centar grada Klanjeca u Zagorju“, pojašnjava Pifat.
Planovi Udruge za 2018. godinu?
Jedan od najvećih izazova bit će organizirati bogato zamišljeni program manifestacije CROz kuhinju Vojvodine, a osim prilike da se ove godine pokažemo dobrim domaćinima prijateljima i partnerima iz Istre i Zagorja, postoje izgledi da ćemo putovati u Split i tamo se prezentirati. Uz redovite programe, poput primjerice Godišnjeg koncerta, s dječjom operom Šumska kraljica gostovat ćemo u Beogradu, uz istovremeno pokretanje kreativnih literarnih i umjetničkih radionica za djecu. Treba spomenuti i to da se 25. studenog navršava 15. godina od osnivačke skupštine kojom je Jelačić započeo svoj rad. Mislim i na uspješno desetljeće i pol rada u kojem je Jelačić hrabro i s entuzijazmom oživio mnoga obilježja tradicije u Petrovaradinu. Vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da taj jubilej dostojanstveno proslavimo.
Koliko aktivnih članova imate i koji su najveći problemi s kojima se suočavate u radu?
HKPD Jelačić uključuje u rad svojih šest odjela oko 60 članova, s tendencijom, kako sam već naveo, porasta programa namijenjenih djeci. Udruga je danas posljednje uporište one kulture koja je Petrovaradin u prošlosti činila istinskim gradom, a njegove stanovnike građanima. Unatoč tome, Društvo se i nakon 15 godina intenzivnog djelovanja suočava s nedostatkom odgovarajućeg prostora za odvijanje svojih brojnih aktivnosti, što je suštinski problem. Problem je i manjak stručnih kadrova, slabo uključivanje mlađih, što je i posljedica nepostojanja svijesti o važnosti očuvanja vlastitoga nacionalnog identiteta. Oslabljeni smo i gubitkom, smrću pojedinih plemenitih članova. Nerazumijevanje i potcjenjivački stav pojedinih pripadnika hrvatske zajednice iz Petrovaradina naspram našega rada također nas slabe i otežavaju nam rad. Nadajmo se da ćemo i od njih konačno biti prepoznati i prihvaćeni kao važni čimbenici očuvanja kulturnoga identiteta Petrovaradina, te da će nam se, ako uspiju nadvladati svoje ljudske slabosti, najposlije pridružiti u radu i, svojim snagama, talentima i vještinama, pridonijeti očuvanju kulture zavičaja u kojemu i sami žive.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima