Razgovor sa Stankom Čoban, predsjednicom udruge „Tragovi Šokaca“ iz Bača

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 40

Stanka CobanUdruga građana Tragovi Šokaca iz Bača suočava se s većinom problema s kojima se suočavaju i ostale hrvatske šokačke udruge u Vojvodini. Ipak, u 2017. uspjeli su ostvariti sve planirano.
„Našu stalnu manifestaciju, Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji, uspješno smo organizirali peti put zaredom. Svake godine imamo sve više zainteresiranih sudionika. Na zajedničkoj manifestaciji Šokci i baština u Somboru sudjelovali smo s malim igrokazom Na sokaku u suradnji s HKUPD-om Matoš iz Plavne. Pjevačka skupina je radila manjim intenzitetom od uobičajenog, a zbog bolesti naših članica propustili smo neka događanja na koja smo bili pozivani.

U 2017. godini uspješno smo dočekali i stare prijatelje Tuzlake, koji su hodočastili Radosnoj Gospi u Bač. U kovačnici smo imali nekoliko jednodnevnih radionica sa školskom djecom, pa u globalu možemo biti zadovoljni urađenim«, kaže predsjednica udruge Stanka Čoban.
Koji su vam planovi u ovoj godini?
Uz već postojeće projekte, namjeravamo ostvariti i neke nove. Seminar tradicijskih glazbala namjeravamo organizirati unutar projekta prekogranične suradnje s Hrvatskom. Namjeravamo nastaviti i s edukativnim radionicama u kovačnici. Sa školskom djecom radit ćemo jednodnevne radionice šokačke tradicijske kuhinje Kod majke nediljom na ručku. Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji namjeravamo proširiti na tri dana. Kako je ova godina okrugla godina od dolaska Hrvata Šokaca na ove prostore, planiramo u suradnji s Franjevačkim samostanom u Baču, Franjevačkim samostanom u Tuzli i šokačkim udrugama koje su sudjelovale u obilježavanju 320. obljetnice migracije, Radosnu Gospu proslaviti, ne u onom obujmu kao prije 10 godina, no ipak, opet ćemo se svi okupiti oko ove, za nas Šokce važne obljetnice – na tribinama i misnim slavljima, kako na Gradovrhu tako i u Baču. Iako svake godine organiziramo hodočašće i doček hodočasnika, ove godine bi to trebalo biti na višoj razini. Na inicijativu ZKVH-a pjevačka skupina priprema se tonski zapisati naše običajne napjeve, izvorne šokačke pjesme koje su zapisane u Baču tridesetih godina prošloga stoljeća i crkvene pjesme na šokačkoj ikavici. Nadamo se potpori svih institucija u ovim planovima, jer bi za našu sve manju zajednicu u Baču jako puno značila.
Koji su najveći problemi Udruge?
Najveći problemi s kojima se susrećemo, osim financijskih, svakako su opadanje brojnosti i dob članstva. Djece i mladih u selima sve je manje, a ono malo što ima zainteresirano je za neke druge vidove kulturnih događanja. Vlastita kultura i tradicijska baština kao da ne dotiče ni njih, ni njihove roditelje. Odlazak članova na privremeni rad u inozemstvo i zdravstveno stanje starijih članova znatno nam otežavaju rad. Nedostatak prostora za rad nam je također veliki problem. O broju članova bilo bi jako nezahvalno govoriti, jer je stalno podložan promjenama, nažalost u negativi.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima