Razgovor sa vizualnim umjetnicima Melindom Šefčić, Goranom Kujundžićem i Leom Vidaković

Objavljeno: 19.01.2024. Pregleda: 54

Nedavno smo objavili pregled najznačajnijih događaja u kulturi ovdašnjih Hrvata u protekloj, 2023. godini. U ovom broju razgovarali smo s vizualnim umjetnicima koji su u protekloj godini zabilježili brojne ali i zapažene aktivnosti. Isto tako, pričali smo i njihovim planovima za aktualnu, 2024. godinu koja će, kako navode, također biti radna, a nadamo se, i uspješna.

Estetizacija javnog prostora 

Melinda Šefčić vizualna je umjetnica i suradnica Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu gdje predaje izborni kolegij estetizacija javnog prostora umjetnošću. Za nju je, kako kaže, 2023. bila iznimno izazovna godina, ali s brojnim uspjesima i rezultatima.
‚‚Početkom godine bila sam na rezidencijalnom programu u Leipzigu (sveukupno 3 mjeseca), izvela sam nekolicinu umjetničkih projekata, kako sama tako i u suradnji s PhD Leom Vidaković, te Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) i KC-om Travno. Ističem projekt s Leom Vidaković pod nazivom Animirani šumski svijet u bolničkom prostoru, koji propituje mogućnost implementiranja novih formi umjetnosti (animacije) u bolnički prostor. Ovaj projekt nastavlja se razvijati i u suradnji s portugalskim sveučilištem Lusófona, gdje je Vidaković ujedno i zaposlena. Projekt će se realizirati u narednih godinu i pol dana te se veselim nastavku rada na puno većoj razini. Isto tako u 2023. realiziran je projekt Boje stvarnosti s naglasnom oslikavanja zatvorskog prostora u Hrvatskoj, te projekt Šarena bolnica koji je obuhvatio realizaciju dva murala na KBC-u Zagreb. Tu mi je i angažman na ALU, gdje provodim svoj izborni kolegij u sklopu kojega studenti izvode murale kako u bolničkom tako i javnom gradskom prostoru", kaže umjetnica.
Kako dodaje, i 2024. godina bit će radna i intenzivna.
‚‚Upravo se prijavljuju dva velika projekta što je višemjesečni posao pogotovo kada je pisanje EU projekata u pitanju. Slijedi mi provođenje tekućih, ali i novih projekata – Jednakost kreativnosti, Šarena bolnica, Kvart u boji... ali i stvaranje novih radova za samostalnu izložbu u Zagrebu i Novom Sadu. Novi projekti stalno dolaze, jer tijekom cijele godine apliciram na razne natječaje, svakako su tu i drugi angažmani, sve što zapravo samostalnom umjetniku čini život zanimljivim, nepredvidivim i pretrpanim. Veselim se svim izazovima i planovima koji mi slijede i koji će doprinijeti nastavku mog rada i ostvarenju novih ciljeva ne samo na lokalnoj već i razini EU", navodi Šefčić.

Značajne izložbe u BiH

I vizualni umjetnik i izvanredni profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Goran Kujundžić imao je radnu te izlagački uspješnu 2023. godinu.
‚‚Tijekom 2023. imao sam dvije značajne samostalne izložbe u Bosni i Hercegovini – u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu te Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Obje izložbe su obuhvaćale retrospektivni pregled mojih radova. U prošloj godini bih istaknuo i 1. međunarodnu online izložbu studenata učiteljskih i pedagoških fakulteta AEXPO futura koju sam uspio organizirati s kolegama s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Uz ovu online izložbu, organizirali smo i fizičku izložbu osječkih studenata našeg fakulteta u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku", navodi Kujundžić.
Što se tiče planova u 2024. za proljeće priprema samostalnu izložbu u Osijeku.
‚‚Posljednji put sam u Osijeku izlagao 2011. godine, pa bih sada želio predstaviti radove koji su nastali nakon tog razdoblja. U okviru moje predavačke djelatnosti odobren mi je boravak u okviru CEEPUS programa na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Održavanje nastave na nekom drugom sveučilištu uvijek predstavlja poseban izazov. Na kraju bih se opet vratio na AEXPO, međunarodnu online izložbu koja je ove godine usmjerena na nastavnike učiteljskih i pedagoških fakulteta. Radi se o drugoj ovakvoj izložbi koja okuplja profesora iz različitih država, te se ponovno nadamo velikom odazivu", kaže naš sugovornik.

Brojne nagrade za Obiteljski portret

Protekla godina bila je izuzetno plodna i dinamična za vizualnu umjetnicu i animatoricu Leu Vidaković. Nakon višegodišnje produkcije, njezin animirani film Obiteljski portret prikazan je premijerno u lipnju na Animafestu u Zagrebu, a potom na više od 50 festivala širom svijeta. Osvojio je čak 12 nagrada, među kojima su Grand Prix u Varni, Grand Prix u Tallinu, Grand Prix u Beogradu, te Veliku nagradu u Tokiju. Istoimena izložba, instalacija u kojoj su korištene lutke i scenografija iz filma, prikazana je premijerno u Zagrebu, u galeriji Prsten, u HDLU-u, što joj je, kako kaže, jedna od najdražih izložbi u karijeri.
‚‚Izložba će ove godine putovati u Lisabon i u Francusku, film nastavlja svoj put na festivalima diljem svijeta, a nadam se da ću ga prikazati i u Subotici. Prošle godine sam radila i na predivnom projektu s Melindom Šefčić, radile smo animirani pilot projekt za dječju bolnicu u Zagrebu, a u izradi likova životinja pomogla su nam djeca iz Subotice, kroz radionicu koja je održana u Suvremenoj galeriji. Ove godine projekt raste, te ćemo na sličnoj temi i istraživanju raditi i u Lisabonu. Dok predajem studentima u Portugalu i polako spremam novi film, te izložbu u Japanu, jednom nogom sam uvijek u našoj regiji i pokušavam donijeti u naše krajeve sve ono čime se bavim, te ostati prisutna, i aktivna i na domaćoj umjetničkoj sceni", kaže Vidaković.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima