Novi broj revije „Dužijanca“

Objavljeno: 01.07.2020. Pregleda: 28

revijaProšloga tjedna iz tiska je izašao novi broj ilustriranog časopisa Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. I ovogodišnji, deveti broj Revije svojevrsan je pregled fotografija i tekstova koji spojeni na jednom mjestu donose detaljan prikaz svih manifestacija Dužijance 2019. godine, kao i svih drugih brojnih aktivnosti koje čine Dužijancu prepoznatljivom.

Revija po poglavljima

Revija je podijeljena u 12 poglavlja, te svatko tko osjeća bilo kakvu povezanost s Dužijancom ili plodnom nam ravnicom može pronaći nešto za sebe. Prekrasne slike pozivaju čitatelja da s osobitom pažnom pregleda sve detalje, da pogleda na prošlost, plodno klasje, njive, na ljude, mlade i djecu koji čine Dužijancu osobitom, a ujedno da u svakoj fotografiji vidi budućnost ove zahvale Bogu.
Duhovnost, Razmišljanja, Intervju, In memoriam, Slamarstvo, Glazba u Dužijanci, Takmičenje risara, U susret središnjoj Dužijanci, Središnja proslava Dužijance, Novo u Dužijanci, Od revije do revije, te Spisateljski izričaj poglavlja su koja je nova glavna i odgovorna urednica Nela Skenderović spojila u jedno – oku primamljivo, a srcu na ponos. 

Što je obilježilo 2019.?

Godinu koja je za nama, kada je u pitanju „nešto novo“, zasigurno je obilježila revija novog ruva, koja je pod svjetlima modne piste predstavila 34 novošivene nošnje, koje su s ponosom nosile, ne „samo“ manekenke, nego djevojke i žene koje „žive“ Dužijancu. 
Ovdje bismo mogli pridodati i sada već osmogodišnju „borbu“ Dužijance da pronađe svoje mjesto u nacionalnom registru nematerijalne kulturne baštine u Srbiji, koja još uvijek nije završena. 
Risari su i u protekloj godini osvojili brojne prve nagrade kada je u pitanju ris, ali i kada je u pitanju natjecanje u ručnom branju kukuruza koje je održano u Crnoj Bari, Novom Orahovu i Gornjem Bregu. 
UBH Dužijanca se predstavila i na Sajmu turizma u Beogradu, te je prošle godine dobila i priznanje Etnografskog muzeja u Zagrebu za dugogodišnju uspješnu suradnju, a u povodu 100. obljetnice osnutka ove ustanove. 

Ovogodišnji program 

UBH Dužijanca najavljuje kako će planirane manifestacije Dužijance biti i organizirane, no po potrebi će biti prilagođene u ovisnosti od epidemiološke slike u danom razdoblju. 
„Svjestan sam da će i Dužijanca 2020. biti posebna, kao što je već puno toga bilo „posebno“. Svjestan sam i da će biti teško sve organizirati, ali uz prijatelje i ljubitelje Dužijance, ovog našeg divnog i drevnog običaja, uvjeren sam da ćemo, uz Božju pomoć i blagoslov, uspjeti – na radost mnogima“, napisao je u predgovoru predsjednik UBH Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić. 
Na posljednjim stranicama Revije nalazi se program ovogodišnje Dužijance 2020., koja će po svemu sudeći biti drugačija, bar po onome vanjskom, što je čovjekovom oku vidljivo. Vjerujem kako će u srcima naših paora, risara i svih onih koji Dužijancu doživljavaju puno više od manifestacije, zahvala biti ista, ako ne i veća.   
Revija Dužijanca se po cijeni od 300 dinara može kupiti u uredu UBH Dužijanca (Beogradski put 52) i u župi sv. Roka u Subotici. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima