Revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji u Trnjanima (R. Hrvatska)

Objavljeno: 04.11.2022. Pregleda: 45

KUD Lovor iz Trnjana, u suradnji s Centrom za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba, već dvanaestu godinu zaredom organizira manifestaciju Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji. U programu su predstavljene rekonstruirane, novoizrađene ženske i muške narodne nošnje, kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja. Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, jest potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Prve nagrade

Na reviji, koja se nakon dvije godine izmještanja, ponovo održala na domaćem terenu, u Trnjanima, sudjelovalo je 18 natjecatelja. Toliki trud, rad i ljubav prema nošnji na jednom mjestu rijetko se viđa. Prikazane su nošnje iz različitih krajeva Hrvatske (zapadnog Srijema, Banije, Cvelferije, Cibalije, Posavine, Požeštine, Bilogore, sve do gorske Hrvatske, Like), ali i iz Srbije, Poljske i Sjeverne Makedonije.

U kategoriji hrvatskih narodnih nošnji prvu nagradu odnijela je turopoljska ženska nošnja iz Svete Klare kod Zagreba, a izradio ju je Goran Postić. „U međunarodnoj konkurenciji od 25 nošnji, koje su zaista bile prekrasne i kvalitetne, uspjeli smo jednoglasnom odlukom osvojiti prvo mjesto. Ovo je prva takva nagrada koju smo osvojili“, izjavio je Postić. Turopoljsku nošnju nosila je njegova supruga Ivana, koja je to, kako nam kaže, stoički izdržala. Riječ je o nošnji koja ima 20-ak dijelova, a koja je i već u prolazu izazivala divljenje.

U kategoriji drugih zemalja prvu nagradu je osvojio 18-godišnji Dimitar Simovski iz Sjeverne Makedonije.

Bunjevačka nošnja

Nada Sudarević i Ružica Kozma iz Subotice predstavile su nošnju bunjevačkih Hrvata iz Bačke koju su rekonstruirale 2020. godine, a koja je u vlasništvu HKC-a Bunjevačko kolo. One su dobile nagradu za uspješnu rekonstrukciju nošnje, u konkurenciji nošnji izvan Hrvatske. Nošnju su na reviji nosili Dunja Šimić i Daniel Kujundžić, također iz Subotice. „Drago nam je što je HKC krenuo u projekt obnove fundusa nošnje, te smo izuzetno zahvalne što nam je pružio priliku da radimo na tome. Izradili smo dvadesetak kompleta ženske i muške bunjevačke nošnje za potrebe folklornog odjela“, kaže Nada Sudarević.

Stručni žiri činili su: Josip Forjan, v. d. ravnatelj KUC Travno, Katarina Bušić, etnologinja i viša kustosica Etnografskog muzeja Zagreb, Ivan Terzić, etnolog iz Beograda, Ljubica Gligorević etnologinja iz Gradskog muzeja Vinkovci i Marija Gačić, etnologinja iz Donjih Andijevaca.

Pravo predstavljanje na reviji imale su nošnje za koje je stručni žiri prethodno procijenio da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije. Uz pojedince, grupe i udruge koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu revije, program je bio obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina: KC Igrišće iz Županje, KUD Sedmica iz Ugrinovaca, KUD Lovor iz Trnjana te svirači tradicijskih instrumenata: Mario Gusak, Slađan Poljak i Ivona Matković. Potporu reviji Obnavljamo baštinu daju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Općina Garčin.

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima