Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

Objavljeno: 18.07.2017. Pregleda: 48

Revija tradicijske odjece sl.1Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske održani su, 1. srpnja 2017., u Tomislavgradu (BiH). Reviju je, četvrti puta za redom, organizirala Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Među 27 djevojaka iz 21 države koje su sudjelovale na Reviji predstavile su se i dvije djevojke iz Srbije – Ana Hodak iz Šida i Senka Horvat iz Subotice. Hrvatice iz cijeloga svijeta, od Argentine, Bolivije, SAD-a, Paragvaja, Australije, Švedske, Austrije, Rumunjske, s Kosova itd. predstavile su se tijekom revije publici, ponešto rekle o svojoj nošnji, a neke su čak i zapjevale.

Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji ove godine ponijela je Andrea Radman iz Švedske, dok je titulu najfotogeničnije djevojke, prema glasovima čitatelja na Facebook stranici Udruge Stećak, osvojila Revija tradicijske odjece sl.2Antonija Bešlić iz BiH. Djevojke su na dar dobile prigodne darove (torbice i nakit).

Kako su istaknuli organizatori, cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Revija tradicijske odjece sl.3Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

Publici se ovom prigodom obratila vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Mirjana Piskulić te zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić. Obje su ukazale na ljepotu hrvatske kulturne baštine, narodne nošnje i nedjeljivost hrvatskoga naroda bez obzira na to gdje živio, što potvrđuje, kako su rekle, i dolazak djevojaka na ovaj izbor. Riječi zahvale svima koji pomažu da se ova manifestacija i dalje održava uputio je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Događaju su, uz brojnu publiku, prisustvovali i predstavnici političkoga, kulturnoga i društvenoga života, kao i pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi.

Osim Revije, sudionice su imale pripremljen program od nekoliko dana koji se sastojao od njihovog  fotografiranja u nošnji, razgledanja Mostara i Sarajeva, a posjetile su i Vladu BiH, predsjednika Predsjedništva Dragana Čovića. Djevojke su obišle i Livno, gdje su bile na misi te u posjetu Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica. Sve sudionice i njihove pratilje za pomoć u odijevanju i pripravu za Reviju bile su smještene u karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru kraj Tomislavgrada. Pratilja Ane Hodak je bila Marija Hodak iz Šida, a Senke Horvat Nada Sudarević iz Subotice.

Projekt je održan pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Izvor: Hrvatska riječ (N. B)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima