,,Rič pod đermom" u znaku Zbornika radova Seminara bunjevačkog stvaralaštva

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 46

zbornik u đurđinuU okviru manifestacije Rič pod đermom, koju treću godinu zaredom organizira HKPD Đurđin, a koja je ove godine realizirana uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u nedjelju, 1. kolovoza, u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu, predstavljen je Zbornik radova Čuvari tradicije, tiskan u povodu deset godina Seminara bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu.

Predsjednica spomenutog Društva Marica Stantić je ovim povodom istaknula kako je njegovo rukovodstvo pri odabiru teme za ovu manifestaciju bilo vođeno ciljem koji ona ima, a to je očuvanje i popularizacija narodnog govora ikavice i kulturnog stvaralaštva Hrvata Bunjevaca. 
„Smatrali smo da je jako važno predstaviti široj publici, osobito mladima, ovako sadražajan rad koji obuhvaća više tema vezanih za narodno stvaralaštvo, kao i dati naglasak na suradnju i međusobnu podršku naše i tavankutske udruge."
Ladislav Suknović, predsjednik tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, u čijoj je nakladi tiskan Zbornik, među ostalim je rekao kako su u njemu zastupljene teme koje su prvenstveno vezane za Tavankut i spomenuti Seminar, ali i one koje prožimaju cijelu hrvatsku zajednicu, te poručio:
„Zbornik ne donosi nešto što je gotovo, što je završeno, već donosi ideju i poticaj da kod svih vas pokuša izazvati novo razmišljanje, novo istraživanje i želju da zajedničkim snagama pokušamo prezentirati našu izuzetno vrijednu tradicijsku kulturu".
Urednica Zbornika Ivana Petrekanić Sič je, uz predstavljanje ove publikacije u kojoj je na oko 150 strana obrađeno pet poglavlja: Crtice iz povijesti – naroda, mjesta i Društva, Nošnja i rukotvorine na ponos, Glazba – sviranje i pjevanje, Život u običajima i Bunjevački narodni plesovi, uz dodatak CD-a s notnim i zvučnim zapisima svih bunjevačkih igara i DVD-a s video snimkama bunjevačkih igara te frizura i oglavlja, istaknula kako je upravo bunjevačka rič, uz sav vrijedan sadržaj, ono što ovaj Zbornik čini izuzetno značajnim.
„Budući da je tiskan u povodu prvog desetljeća održavanja Seminara i da obuhvaća teme koje se tiču tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata, smatrala sam da neke riječi/riči odnosno pojmovi, a s tim su se složili i moji najbliži suradnici, moraju ostati zapisani na način kako ih koristimo u našem bunjevačkom govoru. Koliko god je tu bilo nedoumica, nejasnoća, u smislu što ostaviti, što kroatizirati, posebno zadovoljstvo predstavlja mi upravo to što smo na dosta mjesta, posebice kod potpisa ispod fotografija kojih je veliki broj, ostavili zabilježene i zapečaćene naše riči."
Jedna od autorica Zbornika Kata Suknović govorila je o temama o kojima je pisala u ovoj publikaciji:
„Teme kojima sam se bavila su nošnje bunjevačkih Hrvata kroz četiri cjeline, a to su Prelo, Kraljice, Dužijanca i svatovi, te tkanine i vezovi kod Bunjevaca. Opisujem mušku i žensku bunjevačku nošnju odnosno njene glavne karakteristike od pred kraj XIX. pa do 60-ih godina XX. stoljeća. U Zborniku su navedene tkanine koje su Bunjevke najprije ručno tkale, a to su suknene pregače, ponjavice, domaća platna te zaboravljene začunčanice do tvorničkih kao što su sefir, tilor, piket, cic, paja, velur, pa do onih skupocjenih – atlasnih svila, lionskih, brokatnih, kumašnih i dr.".
Doprinos poglavlju o glazbi, odnosno o bunjevačkim narodnim plesovima, dao je Vojislav Temunović, koji je, među ostalim, naveo kako se došlo na ideju o snimanju CD-a i DVD-a.
„Naša HGU Festival bunjevački pisama je 2014. godine snimila CD s bunjevačkim kolima po sviranju i motivima Pere Tumbasa Haje. U razgovorima nakon Seminara došli smo na ideju da se napravi nešto slično sa svim bunjevačkim igrama. Ta je ideja u sklopu ove obljetnice i ostvarena, a kruna ovog našeg rada je što se na CD-u nalaze notni i zvučni zapisi za sve bunjevačke igre."
U pitanju je drugo predstavljanje Zbornika radova Čuvari tridicije, nakon onog 15. srpnja u Tavankutu, a među ostalima, prisustvovali su mu opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Srbiji Stjepan Glas, konzul savjetnik Generalnog konzulata RH u Subotici Ivan Rukavina, ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmavnov, gost župnik u okolici Primoštena Grgur Alviž, đurđinski bandašica Ana Dulić i bandaš Marjan Tumbas, te domaćin đurđinski župnik Daniel Katačić.
Zbornik se može kupiti u prostorijama HKPD-a Matija Gubec ili naručiti putem telefona na broj 064/148-41-44.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima