Škola slikanja u HKC-u ,,Bunjevačko kolo"

Objavljeno: 28.02.2020. Pregleda: 37

kola slikanja u hkcŠkola slikanja u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici s radom je započela jesenas. Posjetili smo ih da vidimo kako i što rade. Ono što su naučili i nacrtali obećava da će hrvatska zajednica jednoga dana imati sjajne umjetnike, no do tada pred njima je još puno rada i stvaranja. 

Svi do jednoga rekli su kako su za ovo kratko vrijeme puno naučili, napredovali i kako sada drugačije gledaju na crteže, slike i općenito na umjetnost. 
U školi slikanja trenutno ima 11 polaznika osnovnoškolske dobi, a po riječima voditelja škole, slikara Kristijana Sekulića, zainteresiranih ima i u Novom Sadu, te je u planu ove godine i tamo otvoriti ogranak. 
,,Cilj mi je iz djece izvući najbolje što je moguće. Želim njihov talent izoštriti i pripremiti ih i usmjeriti za život, bilo da jednoga dana budu slikari, dizajneri, modni kreatori, arhitekte, ilustratori... Želja mi je napraviti ekipu dobrih hrvatskih umjetnika Vojvodine, koji će nastaviti tamo gdje mi budemo stali", kaže Sekulić i dodaje da je tijekom ovih nekoliko mjeseci uvidio da su djeca za neke osnovne pojmove prvi puta čuli što po njegovim riječima znači da je u srpskom sustavu obrazovanja nešto ozbiljno zakazalo. Za teoretski dio Sekulić je na temelju materijala koji je donio iz Amerike izradio skriptu koja je prilagođena i prevedena na hrvatski jezik. 
,,Radimo po američkom programu s licencom koju sam dobio u Los Angelesu i način rada je potpuno drugačiji od ovoga ovdje. Djeca su sama svjesna koliko su uznapredovala u ova prethodna tri mjeseca. Cilj je pripremiti ih da idu pet godina unaprijed sa svojim radovima. Da budu zreliji, zrelijeg pristupa, jasno definirani i da znaju što hoće", pojasnio je Sekulić. 
Iako, po riječima Sekulića, uvjeti za rad nisu sjajni, rezultati i rad djece jesu. Sa svakim djetetom se radi ponaosob s obzirom na to da nisu sva djeca talentirana za sve tehnike i načine slikanja. Tako su neki rekli da vole slikati bojom, dok drugi vole crtež olovkom i zaista smo se iznenadili kako njihovi radovi izgledaju.  
,,Već sada se vidi tko je za što talentiran. Ovaj program to i predviđa, osnovne stvari i tehnike prolazimo svi skupa, a onda se vremenom kristalizira tko je u čemu bolji", kaže Sekulić. 
Svi zainteresirani, koji se žele pridružiti školi slikanja, mogu se javiti radnim danom u ured HKC-a Bunjevačko kolo ili izravno voditelju subotom od 11 do 14 sati u prostorijama Centra. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima