Škola tambure u HKC Srijem

Objavljeno: 02.12.2022. Pregleda: 51

Zvuk tambura je oduvijek privlačilo sve generacije. Mnogi vole čuti taj prepoznatljiv i jedinstven zvuk tamburaških žica, međutim rijetko tko se odvaži i zasvirati ih. Jedna takva grupa mladih polaznika tamburaške škole postoji i u Srijemskoj Mitrovici pri HKC-u Srijem – Hrvatski dom. Tamburaški odjel postoji od samog osnivanja HKC-a 1997. godine. Ponekad je to bio mali tamburaški orkestar, ponekad skupina ozbiljnih tamburaša koji su zvucima svojih tambura pratili folklor i svirali na župnim zabavama. Danas tamburaški odjel postoji u vidu škole za mlade tamburaše na čelu s profesorom Đorđem Orlovićem i broji desetero polaznika.

Sviranje i druženje

„Ovim projektom želimo uključiti djecu koja tek počinju učiti svirati tamburaške instrumente. Iako u Srijemskoj Mitrovici postoji glazbena škola u kojoj se može učiti sviranje ovih instrumenata, željeli smo na jedan drugačiji način, ne samo naučiti djecu nego ih i povezati u sviranju i druženju. Mislimo da ćemo na ovaj način ne samo dobiti tamburaše nego i vrijedne članove naše zajednice za budućnost“, objasnio je predsjednik HKC-a Srijem – Hrvatski dom Krunoslav Đaković.

Škola tambure već drugu godinu za redom dobiva financijsku podršku od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine.

Profesor Đorđe Orlović pored svog velikog iskustva u sviranju tambura također nosi uspješna ostvarenja u ulogama nastavnika, dirigenta i skladatelja. Prije tri godine u suradnji s Gradom Beogradom objavio je album za djecu pod nazivom Eko pesmarica. Njegovo glazbeno iskustvo i karijeru, te posvećenost i želju za rad s djecom prepoznaju mnoge njegove kolege i suradnici.

Dvije skupine

Mladi polaznici uče svirati na primovima (bisernica) i bas-primovima (brač), a prve note su zasvirali vježbajući dječje pjesmice i jednostavne kompozicije. Danas se škola mladih tamburša sastoji iz dvije grupe učenika. Prva grupa su djeca mlađa od 10 godina i polaznici, dok drugu grupu čine djeca koja su već ranije svirala tamburu ili djeca koja su već prošla jednu godinu učenja u prvoj grupi, kao i djeca koja brže napreduju u svladavanju instrumenta. Prema riječima profesora Orlovića, jedan od planova jeste i da se brojčano uveća stanje djece kako bi u što skorijoj budućnosti ova škola imala komorni sastav, a vremenom i dječji orkestar.

Probe se održavaju dva puta tjedno u Hrvatskom domu. Mladi tamburaši prvi su se put predstavili prošle godine u Hrvatskom domu, na priredbi povodom blagdana svetog Nikole. Sljedeći nastup imali su ove godine u Šidu, na manifestaciji Srijemci Srijemu. „Tamburaškom odjelu sam se priključio jer volim zvuk tambure i sklapanje novih prijateljstava. Probe su lake i volim dolaziti na njih jer je dobro društvo. Nastup u Šidu je bio sjajan, svi smo bili ponosni i sretni čak smo osvojili i veliki aplauz. Vjerujem kako ćemo u skorijoj budućnosti imati još takvih nastupa“, kaže polaznik starije grupe koji svira prim i basprim Mihajlo Kalapoš.

Mlada škola tamburaše poziva sve zainteresirane mlade i djecu da se priključe, nauče nove i zanimljive stvari, te zasviraju svoje prve note. Uz zvuke tambura, veselo druženje i nastupe imaju priliku ispuniti slobodno vrijeme i biti dio jedne lijepe priče.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Žurovski)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima