Slavlje u Vrdniku: Proslava Svete Barbare

Objavljeno: 14.12.2010. Pregleda: 44

Srijem je oduvijek privlačan za susret: svako mjesto ima svoj značaj, a posebno sada od kako je ponovno uspostavljena stara Srijemska biskupija (2008. godine), a koju vodi biskup mons. Đuro Gašparović.

Za mjesto Vrdnik takva prigoda je uvijek proslava blagdana Svete Barbare, djevice i mučenice, zaštitnice rudara. Tako se i ove godine slavilo na njezin dan, 4. prosinca. Ove godine taj dan obogatilo je sedam krizmanika, učenika naše osnovne škole u Vrdniku, koji su imali potporu ravnatelja škole Gorana Žugića. Sakrament svete potvrde - krizme primili su i učenici Srednje strukovne škole u Irigu.

Ovu filijalu vodi preč. Blaž Zmaić, župnik i začasni kanonik već 30 godina, pa nakon Iriga, Šatrinaca i Dobrodola, prigoda je bila da se u misi i ovdje spomene njegovih 35 godina svećeništva, te 205 godina župne crkve, 160 godina šatrinačke i 25 godina upravljanja filijalom Dobrodol.

Svetu misu predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Biskup nas je pozvao da otvorimo tri prozora (Barbarini), a krizmanike je ohrabrio da svjedoče svoju vjeru i svima je zahvalio na zajedništvu. U koncelebraciji su sudjelovali dekan preč. Eduard Španović, začasni kanonik i župnik u Srijemskoj Mitrovici, i župnik domaćin, koji je u svom stilu na početku pozdravio sve nazočne. Misi su nazočili i ovdašnji pravoslavni svećenici: o. Benedikt, iguman manastira Ravanica i o. Darko Jelić, vrdnički pravoslavni paroh.

U Vrdniku djeluje HKUD „Sveta Barbara", te su s nekoliko članova sudjelovali u ovom slavlju, kao i članovi „Udruge rudara" s predsjednikom Ivanom Karačićem. Slavlju su nazočili predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić, hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak, konzul iz Generalnog konzulata u Subotici Anto Franjić, te predstavnici izvršne i lokalne vlasti, vjernici, potomci rudara, kumovi i roditelji krizmanika i djelatnici Radio Marije, čijim je prijenosom omogućeno da slavlje iz Vrdnika dopre do slušatelja u njihove domove.

Sveta misa je služena i za pokojnog rudara Peru Karačića i dijete Jelenu Vazner, kao i za sve naše pokojne rudare.

Tekst: F. F.

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 404 od 10. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima