Smotra dječjih pjevača i zborova 2018.

Objavljeno: 10.11.2018. Pregleda: 32

Smotra djecjih pjevaca i zborova 2018Smotra dječjih pjevača i zborova, četrnaesta po redu, održana je 7. rujna 2018. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, kada je, osim dječjeg festivalskog orkestra, nastupilo i 17 vokalnih solista. Kako nalaže tradicija Smotra je započela kraljičkom pjesmom, s kojom su kraljice OŠ Matija Gubec iz Tvankuta, koje je pripremila Emina Tikvicki, pozdravile okupljene. 
Manifestaciju je otvorila savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić koja je, među ostalim, rekla kako se i ovom Smotrom stvara nova povijest, te kako će se jednoga dana Hrvati u Vojvodini spominjati ovog datuma. 

Solisti koji su nastupili na ovogodišnjoj Smotri su: Katarina Mamužić, Barbara Piuković, Sara Uršal, Iva Gabrić, Andrija Mandić, Lucija Horvacki, Matea Dulić, Marija Magdalena Huska, Josip Vuković, Marija Šarčević, Martin Vukov, Iva Molnar, Pavao Piuković, Mila Kujundžić, Lucija Vukov, Kristina Vuković i Matija Ivković Ivandekić. Svi oni nastupili su sa starim tradicijskim pjesmama ili s pjesmama koje su izvedene na ranijim Festivalima bunjevački pisama, a moto Smotre je i ovoga puta bio Tuđe poštivaj, svojim se diči
Sve soliste pratio je Dječji festivalski orkestar koji je uvježbala i njime ravnala profesorica Mira Temunović. Prvi puta s dirigentskom palicom u ruci pred dječji orkestar stala je i učenica Muzičke škole u Subotici, a ujedno i članica Udruge Magdalena Temunović, koja je dirigirala pjesmu Igrala bi dere. Himnu Smotre, pjesmu Subotica, izveli su svi izvođači zajedno i time zatvorili ovogodišnju Smotru dječjih pjevača i zborova, na kojoj su program vodili njihovi vršnjaci Višnja Kovačić i Luka Ješić. 

Odgajanje vlastitog kadra

Na Smotri dječjih pjevača i zborova nema nagrada, niti proglašenja najboljih, jer su svi najbolji! Svi oni mjesecima su se pripremali za ovaj nastup i tijekom cijele školske godine vježbali, napredovali, nekada možda i posustali, ali onda opet nanovo krenuli. U današnje vrijeme, kada velika većina njihovih vršnjaka sate provode pred računalom ili na raznim društvenim mreža i igricama, oni sviraju, pjevaju, druže se... Već samim time su osvojili nagradu, koje možda još nisu svjesni, ali upravo zbog toga ih odrasli trebaju podržati. Baš kako je na kraju programa rekao dopredsjednik Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović, oni su budućnost naše zajednice. Na ovoj način, učeći ih dok su još u osnovnoj školi Udruga ima želju odgajati vlastiti kadar, kako bi i Festival bunjevački pisama mogao opstati i imao budućnost. Na ovaj način sudionici Smotre se usavršavaju kako bi jednoga dana i kao svirači i kao pjevači mogli nastupiti na već spomenutom festivalu, ali i na drugim sličnim festivalima pronoseći svoju tradiciju. 
Održavanje ovogodišnje Smotre dječjih pjevača i zborova, koja je u organizaciji HGU Festival bunjevački pisama, pomogli su: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima