Smotra tamburaša – prilika za afirmaciju malih sastava

Objavljeno: 29.09.2010. Pregleda: 41

Želja organizatora Smotre hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu pružiti je priliku za promociju i predstavljanje manjih, neafirmiranih tamburaških sastava, istaknuto je tijekom otvorenja ove, II. po redu manifestacije.

Smotru je organiziralo HKUD «Ljutovo» iz Ljutova, a osim domaćina nastupili su tamburaški orkestri HKPD «Matija Gubec» iz Tavankuta, Tamburaški sastav «Klasovi» iz Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama», tamburaši iz HKPD «Jelačić» iz Petrovaradina i Tamburaški sastav «Bačka» iz Gare u Republici Mađarskoj.

Upravo sastavi koji sviraju u okviru folklornih sekcija ili u manjim kulturno-umjetničkim društvima trebaju priliku iskazati se, ističe voditelj tamburaške sekcije HKUD «Ljutovo» Marinko Šimić.

smotra tamburasa 2010-3 «Manji tamburaški sastavi koji su u sjeni folklornih sekcija obično ne mogu iskazati svoju kvalitetu, kao i repertoar koji nije u vezi s folklornom sekcijom. Tako je ovo idealna prilika da prikažu što znaju i mogu. Cilj je, osim toga, i povezivanje s ostalim kulturnim udrugama. Ove godine su nam došli i gosti iz Gare u Mađarskoj, koji će nam pomoći u osvježavanju znanja i razmjeni iskustava.»

Pozvana su i društva iz Hrvatske, ali upravo iz razloga što se u ovo vrijeme održava više festivala ovakvog tipa, već su imali ugovorene aranžmane, kaže Marinko Šimić, te nisu mogli doći.

Od sekcija u ovom društvu su, osim tamburaške, aktivne još i dramska te sekcija koja okuplja umirovljenike, a oni predstavljaju folklor i stare običaje. Marinko Šimić dodaje kako ranije veoma popularna folklorna sekcija danas ne djeluje jer to iziskuje puno više sredstava, stručno osoblje i održavanje nošnji. Također je problem nezainteresiranost mladih za ovaj način očuvanja tradicije.

Voditelj tamburaške sekcije HKPD «Jelačić» iz Petrovaradina Steva Mošo kaže kako se nije nadao tako toplom prijemu brojne publike.

«Što se tambure tiče, mi smo počeli svirati prije tri godine i to bez ikakvih iskustava o tome što je tambura i tamburaška glazba. Imali smo samo veliku želju i dobrog motiva za rad. Vrlo smo brzo stekli odgovarajuće znanje i osvojili tehniku sviranja, te možemo nastupati na manifestacijama. Ranije smo imali više glazbenika u sastavu, ali slično je i u ostalim društvima. No, uskoro ćemo organizirati audiciju i primati nove članove.»

Na sceni je društvo pokazalo zavidno umijeće, a Steva Mošo kaže kako se oni zapravo, iako ne sviraju dugo u istom sastavu, odavno poznaju i druže, pa se to da vidjeti i tijekom muziciranja na sceni.

smotra tamburasa 2010-2U prepunoj dvorani Doma kulture u Ljutovu i ostali sastavi su pružili publici više nego zadovoljavajuću razinu kvalitete zabave uz tamburašku glazbu.

Na otvorenju Smotre su, među ostalima, nazočni bili i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki te konzulica savjetnica Generalnog konzulata RH u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj.

Smotru su poduprli Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne zajednice, te Pokrajinsko tajništvo za kulturu.

Tekst: Siniša Jurić

Test je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima