Šokačko veče održano u Sonti

Objavljeno: 02.12.2022. Pregleda: 96

KPZ Hrvata Šokadija iz Sonte priredila je u subotu, 19. studenoga 2022. godine Šokačko veče, svoju najznačajniju manifestaciju. Udruga je ove godine obilježila 20 godina rada, a Šokačko veče održano je 18. puta. U programu su sudjelovali članovi Šokadije i njihovi gosti, a već po tradiciji proglašeni su i rezultati natječaja Za lipu rič.

Potpora HNV-a

Program je priređen u Domu kulture, a kao i prijašnjih godina dvorana je bila skoro puna. Šokačko veče su otvorili domaćini, članovi Šokadije koji su uz pjesmu i plesove, ulomke iz kazališnih komada, te prikazom običaja za poklade pokazali na pozornici zavidan broj članova i očuvanu šokačku nošnju. U programu su sudjelivali i mladi tamburaši i OKUD Ivo Lola Ribar iz Sonte i HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, te književnica Ruža Silađev.

Kao i prijašnjih godina, Šokadija je objavila natječaj Za lipu rič za izbor najljepše pjesme pisane na šokačkoj ikavici. Nagrađeni su Božana Vidaković iz Sonte i Josip Dumenžić Meštar iz Bođana.

Potporu Šokadiji dali su dužnosnici hrvatske zajednice i općine Apatin. „Lijepo vas je vidjeti u ovako lijepom broju u mjestu gdje se šokačka rič uvijek čuvala. Mene uvijek iznenadi koliko se ljudi skupi na vašim manifestacijama i znam da Sonta ima veliki potencijal. Vi ste jedni od onih koji zaista znaju kako se čuva svoje i hvala vam na tome. Hvala vam što ste svjesni da svoje treba čuvati i kada su izbori za HNV i kada je popis stanovništva i kada se drugima treba svjedočiti kako se jako voli svoje i kako se jako poštuje tuđe. Hvala svima koji ste svojim potpisom dali podršku vašim elektorima i obećanje da sve ovo bogatstvo koje smo danas vidjeli u Sonti nećemo izgubiti. Ipak, vjerujem da Sonti možemo učiniti još više. Svaki od nas i od vas pozvan je priložiti svoje talente i staviti ih na raspolaganje zajednici kojoj pripada. Odlučimo večeras zajedno da ćemo u V. sazivu HNV-a Sontu još više oživjeti, da ćemo se uključiti u obnovu Šokačke kuće, da ćemo se još više angažirati u župi, upisivati djecu u nastavu na hrvatskom jeziku, više čitati Hrvatsku riječ, pokrenuti nove sekcije u društvu, organizirati okupljanja za djecu i mlade i odlučimo da nećemo dopustiti da vrijeme slaže stvari mimo nas i bez nas. Vjerujem da Šokačka kuća, koju ćemo uskoro obnoviti, može postati premala za sve naše aktivnosti. Sonta može to i Sonta to zaslužuje. Okupimo se oko svake ideje koju bilo tko od nas pokrene, a Hrvatsko nacionalno vijeće bit će oslonac, stup i potpora da ni jedan uloženi trud nikada neće biti uzaludan“, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

„Želim se zahvaliti Kulturno-prosvjetnoj zajednici Hrvata Šokadija na njegovanju tradicije i običaja ovog sela. Čestitam vam punoljetstvo ove divne manifestacije i nadam se da će i ubuduće ova manifestacija biti tako dobro posjećena kao što je danas“, kazala je predsjednica Skupštine općine Apatin Dubravka Korać.

Dug didovima i očevima

Šokadija je ove godine realizirala i projekt prekogranične suradnje s općinom Vladislavci, a gost na Šokačkoj večeri bio je potpredsjednik Općinskog vijeća općine Vladislavci Igor Kovačev.

Večer je završena emotivnim govorom predsjednika udruge Mate Zeca. „Dica nam odlaze u pečalbu, radit nekim drugim gospodarima, naši unuci uče tuđe jezike. Što smo im mi pružili? Mržnju, netoleraciju i dokle mislimo da će to tako ići? Zato mislim da nemamo više taj luksuz da sebi priuštimo mržnju. A vi, Šokci moji? Aktivnošću ovoga ljeta došli smo do saznanja da smo brzo zaboravili koje smo papire skupljali da bi pokazali svoju nacionalnu pripadnost i dobili domovnicu naše matične države. Da, to su bili papiri naših očeva, matera, didova, baka. A zašto? Zato što su divanili ikavicu, njegovali šokačku tradiciju i zato što su ljubomorno čuvali rukom izvezenu šokačku nošnju. I prija svega toga bili su Hrvati, molili se Bogu i virovali u svoju Katoličku crkvu. A sada nas ima puno kojima kada paše da budu Hrvati, onda su jako veliki Hrvati, a kada im ne paše onda su Šokci. Čovjek koji negira svoje, taj ne poštuje ni tuđe, takvom čovjeku nitko ne vjeruje. Stoga i ako lažemo sami sebe, ostanimo pošteni prema našim susjedima, koji znaju tko su“, kazao je Zec.

Među uzvanicima koji su dali potporu Šokadiji bili su i republički zastupnik Mirko Ostrogonac, konzul prvog razreda generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj i v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima