Šokačko veče u Vajskoj

Objavljeno: 17.02.2023. Pregleda: 61

Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg iz Vajske priredila je u subotu, 4. veljače 2023. godine, šesto po redu Šokačko veče, koje je održano u hotelu Bački dvor.
Kao i prijašnjih godina, ovaj je događaj, osim zabavnog, imao i kulturni karakter, pa je tako održana revija narodnih nošnji iz Plavne, Vajske, Monoštora, Sonte, Slankamena, a prikazana je i mađarska nošnja. Iz Vajske su prikazane dvije svečane narodne nošnje i korizmena, odnosno nošnja koja se nosila u žalosti, iz Plavne ruho koje se odijevalo u koroti ili u vrijeme velike žalosti te tzv. strinsko ruvo koje se nosilo između dva svjeska rata. Monoštorci su prikazali mušku nošnju. Sonta se predstavila s četiri nošnje – divojačkom, najsvečanijom sonćanskom nošnjom za mlade, potom se predstavila mlada udana žena koja je nosila ruho za svečane prigode i žena srednjih godina sa svečanim ruhom za misna slavlja. Na ovoj se večeri mogla vidjeti i mađarska narodna nošnja te muška nošnja iz Slankamena.
Na samom početku goste je pozdravio predsjednik HKU-a Antun Sorgg Mladen Šimić, a Šokačko veče otvorio je načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković. Na početku programa na gajdama je svirao Tomislav Livaja, kojem se potom pridružio i gajdaš Filip Golubov.
Gosti na Šokačkoj večeri bili su predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Vukovarsko-srijemske županije, Vlade APV, Općine Bač, HNV-a, ZKVH-a, DSHV-a, NIU Hrvatska riječ te udruga iz Hrvatske i BiH, hrvatskih kulturnih udruga i svećenici.


Izvor: Hrvatska riječ (A.Š.)

Foto: Danijel Marković


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima