„Šokačko veče" Vajska

Objavljeno: 20.02.2020. Pregleda: 99

sokacko vece vajskaHKU Antun Sorgg je i ove godine, po četvrti puta, upriličila Šokačku večer ili šokački bal u Vajskoj. Da je ova večer sada već postala nadaleko poznata govori i podatak da je restoran Bački dvor ove godine bio premali da bi primili sve goste. Zabava je ove godine započela neslužbenom šokačkom himnom Šokadija autorice Božane Vidaković koju su otpjevale sestre Emilija i Valentina Kovačev iz Bođana. Goste su pozdravili predsjednik udruge Mladen Šimić, kao i uzvanici – predsjednik DSHV-a i republički zastupnik Tomislav Žigmanov te Andrija Matić iz Vukovarsko-srijemske županije.  

Večeri su, među ostalim, nazočili i predstavnici Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, Općine Bač, Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ, udruga kulture iz Srbije i Hrvatske te Katoličke Crkve. 
Za dobar provod ove je godine bio zadužen tamburaški sastav Allegro iz Vukovara. U kulturnom dijelu programa nastupili su: izvorna skupina Tradicija iz Tuzle, folklorci iz udruge Dunav iz Vukovara, sestre Kovačev izvele su splet šokačkih pisama, dok je lokalni pjesnik Josip Dumendžić – Meštar kazivao svoje pjesme. Ove godine i tombola je bila bogata, prva nagrada je bila televizor, druga tjedan dana odmora na Divčibarama. Za zabavnu igru je i ove godine bio zadužen Krunoslav Šimunović, a ovaj puta je petero tata moralo „poviti" lutku u platnenu pelenu, žene su smjele samo riječima pomoći. Najbolji u ovoj igri bio je veterinar Ratislav Ribarski iz Selenče.
Članovi HKU-a Antun Sorgg prikazali su ovom prigodom „špencle" (šokačke prsluke) koje su dobili od Vukovarko-srijemske županije. Uvedena je i jedna novina, svi gosti su za uspomenu dobili platnene maramice na kojima je pisalo Šokačko veče 2020. HKU Antun Sorgg".
Pjesma i ples su trajali dugo u noć. Nakon lijepe večeri, ostalo je pitanje: trebamo li čekati godinu dana do ponovne zabave; može li se napraviti nešto slično i preko ljeta?

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima