U Somboru predstavljena knjiga Neko prošlo vreme Josipa Ivanovića

Objavljeno: 05.12.2019. Pregleda: 31

predstavljanje Neko proslo vremeSportska sekcija somborskog HKUD-a Vladimir Nazor priredila je promociju knjige Neko prošlo vreme Josipa Ivanovića. Rukopis Josipa Ivanovića, gimnastičara, trenera, pedagoga za tisak je pripremio novinar Dušan Kolundžinja. Riječ je o jednoj vrsti dnevnika o životu u Somboru u prošlom stoljeću.

 

„Rukopis sam dobio od Ivanovićeve supruge i od dijela tog rukopisa nastala je ova knjiga. Pokušali smo naći izdavača, ali nije bilo interesa. Na sreću, javile su se dvije bivše gimnastičarke koje su pomogle da se knjiga tiska. Cjelokupna prva tiraža stigla je do čitatelja, pa je uz financijsku pomoć Ivanovićeve kćeri Adele tiskan novi broj primjeraka. Ivanović je živio u vrijeme značajnih povijesnih događaja. Imao je 15 godina na početku Drugog svjetskog rata i zna kako je tada izgledao Sombor, kako se živjelo u Somboru, kako je izgledalo oslobođenje Sombora, kako je bilo živjeti odmah poslije rata u Somboru”, kaže Kolundžija. 
Između ostalog, na stranicama knjige su i Ivanovićeva sjećanja na poznanstvo sa Zdenkom i Ivom Škrabalom, sjećanje na prvu pričest… Na promociji u Hrvatskom domu, osim Kolundžije, govorila je i Adela Ivanović, kći profesora Ivanovića, inače gimnastičarka i članica reprezentacije bivše Jugoslavije, koja je 1979. sudjelovala na Mediteranskim igrama u Splitu.
Ivanović je, između ostalog, autor više knjiga o gimnastici i tjelesnom odgoju u školama, autor nastavnih planova za tjelesni odgoj za osnovne škole u Vojvodini. Bio je uspješni gimnastičarski trener. Gotovo cijeli svoj radni vijek proveo je u Prosvjetno-pedagoškom zavodu Vojvodine.  

Izvor: Hrvatska riječ ( Z. V. )

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima