Sonja Berta, profesorica tambure i dobitnica priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“

Objavljeno: 22.06.2018. Pregleda: 54

Sonja Berta priznanje Ferenc BodrogvariNagrada dr. Ferenc Bodrogvári dodjeljuje se u Subotici od 1980. godine i namijenjena je istaknutim kulturnim stvarateljima, mlađima od 40 godina. Ovo priznanje bit će dodijeljeno Sonji Berta, profesorici tambure, Miroslavu Idiću, profesoru harmonike i Jánosu Brenneru, profesoru mađarskog jezika i književnosti. Nagradu dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Grada Subotice, a bit će uručena 22. lipnja, na dan rođenja dr. Ferenca Bodrogvárija.

S tamburom u ruci

Profesoricu Sonju Berta za ovu nagradu predložila je Muzička škola Subotica i Subotički tamburaški orkestar. Tambura kao instrument u Sonjinim je rukama još od predškolskog uzrasta, te je nižu i srednju Muzičku školu, odsjek tambure, završila u školi u kojoj sada radi od 2005. godine. Za vrijeme školovanja aktivna je članica Subotičkog tamburaškog orkestra, a za proteklih 30 godina, koliko je možemo vidjeti s tamburom u ruci, točnije primom (E-prim) osvojila je brojne nagrade i priznanja na raznim natjecanjima, što samostalnim što skupa sa Subotičkim tamburaški orkestrom, gdje je jedno vrijeme bila i koncert majstor. Nakon srednje škole diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu na odsjeku opće muzičke pedagogije. Tijekom rada kao profesorica tambure njeni učenici također osvajaju brojne nagrade i priznanja na raznim gradskim, pokrajinskim, republičkim i međunarodnim natjecanjima. Protekle godine je skupa sa Stipanom Jaramazovićem, njenim ocem, koji joj je ljubav prema tamburi i usadio, napisala dvije knjige-udžbenike Škola tambure vojvođanskog sistema za E-prim i za A-basprim.
Ovoga mjeseca na turneji u Izraelu gostovali su članovi Subotičkog tamburaškog kvarteta, kojega čine upravo učenici profesorice Berta, a rad s kvartetom je po njenim riječima trajna orijentacija kojom otvara novu stranicu u tamburaškom svijetu.
„Kvartet sačinjen po uzoru na klasične kvartete je nova forma među tamburašima. Rad s kvartetom otvara nove izražajne mogućnosti tambure koje se trudim koristiti, a s obzirom na to da za ovakav kvartet ne postoji dovoljno literature, onda smo prinuđeni raditi na prilagodbi kompozicija za izvođenje“, kazala je Berta.

Tambura otvara vrata u svijet

Ovih dana stigla je i diploma s internacionalnog natjecanja na kom je sudjelovala Ivana Mačković, učenica Sonje Berta.
„Zanimljivo je da ljudi iz svijeta glazbe prate naš rad, tako je i uslijedio poziv na Festival International music competition, na kojem sudjeluju glazbenici iz cijeloga svijeta. Dakle, dobili smo poziv za sudjelovanje, a na nama je bilo da snimimo program u trajanju od 12 minuta i pošaljemo preko interneta. Sudjelovali smo u kategoriji nacionalnih instrumenata, jer ne postoji kategorija tambure. Ivana je tamo osvojila I. mjesto i plasirala se u master finale, gdje je osvojila 7. mjesto“, rekla je Sonja Berta.
Poslušavši Ivanin nastup, Helena Berger menadžerica Festivala International Léopold Bellan pozvala ih je na ovo natjecanje i to da nastupaju direktno u finalu. Natjecanje je planirano za studeni i jedini problem koji ih trenutno muči, jesu financije. Naime, festival se održava u Francuskoj, pa treba platiti kotizaciju, put i smještaj.
U svibnju je u Belom Manastiru, u organizaciji Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, održan međunarodni seminar na kojem su predstavljene spomenute knjige, a prof. Sonja Berta je skupa sa Stipanom Jaramazovićem održala i predavanje na temu Metodika nastave tambure.
Iako je karijera tek pred njom, Sonja Berta je već do sada pridonijela razvoju nove tehnike sviranja, koje do sada u tradicijskom načinu sviranja tambure nisu postojale. To su primjerice sviranje prstima, pizzicato, flažoleti... uvođenjem novih tehnika sviranja dobija se nova boja, ovoga dobro nam poznatog instrumenta. Paleta tehnika i boja ovoga se proširuje i samim time tambura otvara sebi vrata u svijet, koji se počinje sve više interesirati za ovaj instrument.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima